суботу, 23 грудня 2017 р.

Куратор змісту - 2017. Інструменти куратора



Вітаю вас, шановні читачі блогу, тьютори, учасники курсу
"Куратор змісту - 2017"!



Завдання восьмого тижня навчання на дистанційному курсі було таким: "Використовуючи розділ "Інструменти куратора змісту", вибрати один з інструментів, якого, на Ваш погляд, Вам не вистачає, познайомитися з ним і проаналізувати можливості застосування в роботі куратора. Дати коротку характеристику для колег. Рекомендується використовувати матеріали гуру контент курирування Робіна Гуда".

Одразу перейшла за вказаним посиланням. Майже "нескінченний" перелік інструментів куратора на сторінці вразив мою уяву. Інструменти згруповані за призначенням, до багатьох йде коротенька анотація. В дистанційному курсі ми отримали достатній набір інструментів для ефективної кураторської роботи, але в мене залишилося нереалізованим бажання мати в Інтернеті ще один топік (тему), бо в електронному журналі Scoop.it другий топік є платним.


У добірці "Контент-маркетинг" привернув увагу сервіс Topic.in. Topic.in - інструмент для вилучення новин, який дозволяє створювати актуальні канали та додавати і перевіряти відповідний контент для них, аналогічно тому, що можна зробити на Scoop.it. За описом - це саме те, що мені треба. На жаль, сервіс розчарував: працює нестабільно, то є зв'язок з сайтом, то нема, щось робити в ньому просто неможливо. Але негативний досвід - це також досвід.


Вирішила більше не втрачати час та звернутися до перевіреного моїми колегами сервісу Padlet. Про нього на своєму блозі написала Людмила Понкратова. Я ще не мала справи з цим сервісом. Padlet - це додаток, який дозволяє користувачам створити онлайн-дошку для відображення інформації по обраній темі. На дошці можна розміщувати будь-який контент (зображення, відео, документи, текст) разом з іншими користувачами.


Отже, бажання мати ще одну (чи більше) тем в Інтернеті, можна реалізувати і з Padlet. Створила в сервісі онлайн-дошку "Читання. Бібліотеки. Майбутне", зробила її загальнодоступною, а для редагування дошки додала авторів: Людмилу Понкратову та Галину Симоненко, які вже почали використовувати Padlet у своїй професійній діяльності. Поділилася посиланням на дошку у всіх соціальних мережах. 





Онлайн-дошку можна експортувати у формати: png (зображення), pdf та в табличні формати csv, xlsx. В форматі pdf дошка виглядає дуже презентабельно, її можна відправити до друку, можна завантажити на комп'ютер. З експорту в csv вийшло щось незрозуміле (файли csv треба знати, як відкривати), а в форматі таблиці Excel (xlsx) експортувалася цікава табличка. 


В таблиці (xlsx) розписана вся інформація: назва дошки, її опис, URL, розробник, дата і час створення, а також тема та зміст кожної публікації, закріплений файл (URL), автор (хто додав файл до дошки), дата і час додавання і оновлення файлу.


Сервіс Padlet є дуже простим і зрозумілим у користуванні. Він ідеально підходить для вчителів, і призначений саме для них, питання при реєстрації в Padlet: "Ви - вчитель?", - не залишає жодних сумнівів в його призначенні. Але Padlet можна використовувати для курирування, що я і спробувала зробити.


Для наповнення онлайн-дошки використовувала Pinterest, де вже мала добірку пінів з теми. Там же потрапила на очі збережена інфографіка "15 кращих інструментів накопичення контенту, які ви можете використовувати у 2018 році". Першим серед інструментів на зображенні йде Pocket. 


Вікіпедія: "Pocket — застосунок для браузерів, телефонів та планшетів, який дозволяє зберегти цікаву статтю, відео чи фото в мережі Інтернет, для подальшого ознайомлення в будь-який інший час. Після збереження інформації до Pocket, його зміст видно на будь-якому пристрої.


Застосунок дає можливість користувачу зберегти статтю або веб-сайт для читання у майбутньому. Стаття надсилається до Pocket списка (прив'язаного до всіх пристроїв користувача, де він встановлений) для читання навіть при відсутності зв'язку з Інтернетом. Pocket видаляє зайве зі статей та дозволяє користувачеві підлаштувати текст для більш зручного читання".


Вирішила опробувати ще і його. Розширення Pocket до браузеру Chrome встановила із Інтернет-магазину Chrome. Але для того, щоб переглядати збережені матеріали офлайн, потрібен додаток Pocket. Через політику компанії Google, з 10 грудня 2017 року розділ додатків в магазині Chrome закрито. Додаток я встановила по прямому посиланню, здійснивши пошук в Google.


Пошук в Google



Далі почала випробувати Pocket у роботі. Зберегла декілька сторінок, всі вони потрапляють до "Мого списку". Деякі публікації зберігаються в Pocket повністю, деякі - частково, але завжди є можливість переглянути оригінал.



Pocket. Мій список



Публікація про Санта Клауса збереглася повністю зі всіма малюнками. Відключила Інтернет та переглянула її офлайн.



Pocket. Перегляд публікації офлайн



Збережені в Pocket публікації можна рекомендувати до перегляду іншим користувачам, можна ділитися ними у соціальних мережах, додавати теги, помічати, як "вибране", або відправляти в архів.


Pocket мені сподобався, не випадково його віднесено до найкорисніших інструментів в роботі куратора. Буду ним користуватися та вивчати його можливості на практиці.


Дякую всім за увагу. Пропоную для перегляду онлайн-дошку Padlet "Читання. Бібліотеки. Майбутнє".




Сделано на Padlet

Немає коментарів:

Дописати коментар