пʼятницю, 15 грудня 2017 р.

Куратор змісту - 2017. Тиждень №6


Вітаю вас, шановні читачі блогу, тьютори, учасники курсу 

"Куратор змісту - 2017"!


Шостий тиждень дистанційного курсу, на відміну від всіх попередніх, містив всього два завдання: потрібно було оцінити достовірність фото та достовірність інформації. Завдання - зовсім не складні, головне, знайти відповідний об'єкт для аналізу. Мені пощастило натрапити в мережі на незвичайне фото, яке буквально полюбилося з першого погляду))) У справжність такого фото важко повірити, але результати перевірки довели - зображення оригінальне!!!





В другому завданні перевіряла, чи є достовірною інформація про те, що "лихослів'я руйнує наші гени". Знайти будь-яке надійне підтвердження цьому не вдалося. Зате виявилося, що коріння сумнівної інформації тягнуться із 90-х років минулого століття. Це був зірковий та благодатний час для різних "кашпіровських", "джун" та "чумаків"


Ймовірним першоджерелом для сотень тисяч схожих між собою публікацій на тему згубного впливу лихослів'я на ДНК є брошюра для педагогов детских лагерей "Слово о сквернословии" (Минобразования РФ, Всероссийский детский центр "Орлёнок").


Чому сумнівна інформація заполонила мережу й надалі продовжує поширюватися? Бо вона сенсаційна, а тема лихослів'я дуже актуальна та доступна для розуміння майже кожній пересічній людині. Розмістивши публікацію з цією "сенсацією" на сайті, можна бути впевненим, що читачі знайдуться.


Перевіряти такі публікації на унікальність сенсу немає. Але мені дуже цікаво, як працюють програми по перевірці на плагіат, бо раніше ніколи ними не користувалася. Тому вирішила завантажити в Антиплагиат статтю: Карєва К., Ковтуненко С. Лихослів'я руйнує гени // Журнал нової еліти "Перехід-ІV", випуск 2 (7) - 2001 та подивитися, що з цього вийде.


Стаття була опублікована в друкованому виданні в 2001-му році, а в 2007-му - на сайті "Народний Оглядач". Саме з цього сайту я скопіювала текст статті.





Потім вставила в Антиплагиат. 




Унікальність тексту - 0%. Це не дивно, тому що сайт "Народний Оглядач" не єдиний, де розміщений перевіряємий текст. Декілька сайтів його розмістили без змін з посиланням на авторів (Карєва  К., Ковтуненко С.), деякі - без зазначення авторства. Далі йдуть посилання на публікації, де текст в тій, чи іншій мірі відрізняється.





Мене зацікавила публікація, подібність з якою складає 81%, перша із тих, що відрізняється, тобто відрізняється мінімально.





В програмі є функція, де одночасно можна переглядати текст, що перевіряється на плагіат з іншим текстом, з яким була знайдена подібність. Побачила "дивну річ" - текст майже однаковий, а автор вже інший, але може саме він був першим? Переглянула джерело, зазначене поруч з ім'ям та прізвищем автора.




Дата створення публікації "іншим автором" - 2008 рік, тобто вона з'явилася набагато пізніше, ніж публікація Карєвої К., Ковтуненка С..


Заглянула ще в одну програму по перевірці на плагіат Copyscape, щоб мати про неї уявлення. "Copyscape - онлайн-служба виявлення плагіату, яка перевіряє, чи з'являється подібний текстовий вміст в іншому місці в Інтернеті" (Wikipedia).


Завантажила URL-адресу публікації з сайту "Народний Оглядач", з'явився перелік подібних текстів. Зайшла на одне із посилань. Програма показала 240 подібних слів на сторінці. 





Ось таким був мій шостий тиждень навчання на дистанційному курсі "Куратор змісту". Довелося відчути себе майже письменником, який працює в детективному жанрі)))



Дякую всім за увагу.


Схожі публікації

Немає коментарів:

Дописати коментар