середу, 20 грудня 2017 р.

Куратор змісту - 2017. План звіту за напрямком курирування

Вебмікс "ІКТ в бібліотеці"



Шановні читачі блогу, тьютори, учасники курсу "Куратор змісту - 2017", добігає кінця навчання на дистанційному курсі. Спробую підвести деякі підсумки. 


Моя тема курирування: "Інформаційно-комунікаційні технології в бібліотеці".


Цільова аудиторія: бібліотекарі, в першу чергу бібліотекарі професійно-технічних навчальних закладів, педагогічні працівники, інші користувачі, які цікавляться інформаційно-комунікаційними технологіями.


Мета: самоосвіта, підвищення професійного рівня, упровадження ІКТ в роботу бібліотеки професійно-технічного навчального закладу.


Актуальність: сьогодні інформаційно-комунікаційні технології проникають у всі сфери нашого життя, і бібліотеки не можуть лишатися осторонь від цього процесу. Якщо бібліотеки ВНЗ вже мають досвід у використанні ІКТ, то бібліотеки професійно-технічних навчальних закладів лише намагаються робити перші кроки в цьому напрямку.


Бібліотеки ПТНЗ мають такі особливості: недостатній рівень забезпечення комп'ютерною технікою, відсутність програмних засобів автоматизацїї бібліотечних процесів, штат бібліотеки складається з однієї людини. Але будь-яка бібліотека ПТНЗ здатна мати своє представництво в Інтернеті: сайт або блог, або сторінку у соціальній(их) мережі(ах), або все це - разом. 


На сучасному етапі змінюється роль і місце бібліотек, які беруть на себе роль інформаційних центрів і забезпечують доступ користувачів до глобальної мережі Інтернет і всесвітніх електронних ресурсів. Бібліотеки ПТНЗ також повинні розвиватися та рухатися в цьому руслі. Але ефективна робота інформаційних центрів можлива лише за умови наявності обізнаного і компетентного персоналу. 


Тому бібліотекарі повинні постійно навчатися, вміти працювати з комп'ютерною технікою, мати уявлення про інформаційно-комунікаційні технології, використовувати онлайн-сервіси і інструменти у своїй діяльності, професійно здійснювати пошук необхідної та якісної інформації. Моя робота, як куратора: допомогти бібліотекарям ПТНЗ зорієнтуватися у темі "ІКТ в бібліотеці".  



Джерела інформації


Бібліотечні портали та сайти: IFLA (Міжнародна федерація бібліотечних асоціацій та установ ІФЛА)Українська бібліотечна асоціаціяБібліотечний інформаційно-освітній порталБібліотечному фахівцю; сайти наукових бібліотек та інші.  


Ресурси відкритого доступу: Google АкадеміяScienceDirectE-LISвідкритий архів з бібліотечних та інформаційних наук; повнотекстові ресурси на сайті Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського Наукова періодика України; журнал Information Technology and LibrariesInternational Journal of Next Generation Library and Technologies (ISSN 2395 – 5201) - відкритий електронний журнал по бібліотекознавству та інформатиці, інші.


Бібліотечні блоги: Бібліовектор.ua, Пан Бібліотекар, Бібліо.net, Бібліотечний етюд, Могилянська БібліотекаркаEx Libris Mrs. Librarian, Наукоїд. НаукоедLibrarianship Studies & Information Technology, інші.


Соціальні мережі: публікації кураторів, експертів (лідерів думок) та бібліотечних фахівців у Твіттері, Google+, Facebook, Pinterest.


Інструменти пошуку та стеження: Google Академія, Paper.li, Твіттер, Google+Facebook, Pinterest, Scoop.it, Netvibes, MindMeister, Blogger, Klout, YouTube.


Персональна мережаМоя персональна мережа включає в себе: особисті контакти, контакти у соціальних мережах, відстеження новин на блогах, набір інструментів для збору і збереження інформації. Завдяки сервісу Klout, знайшла експертів з тем, що мене цікавлять: "Blogging", "Libraries", "Social Media", "Content Curation". Підписалася на них та читаю їх дописи в соціальних мережах.


Агрегатори. Використовую агрегатори: Netvibes, Symbaloo, RebelMouse, електронну газету Paper.li та електронний журнал Scoop.it. Найбільше сподобався Netvibes.


Фільтри для вхідних каналів. Застосовую методи оцінки достовірності інформації, власний досвід, Klout-показник.


Вибір матеріалів для публікації. Обираю актуальні, нові, якісні, корисні матеріали, що мають практичну цінність.


Перевірка джерела публікації та автора. Надаю перевагу надійним та відповідальним джерелам інформації, звертаю увагу на авторитет автора.


Редагування матеріалу. Перечитую матеріал, перед публікацією вставляю його у текстовий редактор, щоб перевірити правопис. Використовую Перекладач Google, якщо є сумніви у правильності перекладу. 


Забезпечення контексту. Обов'язково використовую контекст (ключові слова, теги) до кожної публікації в Scoop.it, Blogger, а також (не завжди) в Твіттері.


Власний погляд. Якщо публікую матеріал іншого автора, то додаю власний коментар, де висловлюю свою думку стосовно матеріалу та рекомендую користувачам ознайомитися з публікацією.


Назва публікації. Намагаюсь давати публікації таку назву, яка б не вводила в оману користувачів, а повністю відповідала змісту. Тобто назва також повинна бути контекстом. 


Посилання на джерела та авторів. Посилатися на джерела та авторів публікації - справа честі для справжнього куратора.


Зручна подача інформаціїПослідовність обраних новин та зручну подачу інформації для читачів краще за все можна забезпечити на блозі.


Класифікація і архівування стрічки новин. Класифікацію здійснюю шляхом написання тегів, міток, ярликів. Стрічка новин архівується на блозі.


Періодичне оновлення контенту. Щоб не втратити своїх користувачів та підтримувати їхню цікавість, періодично оновлюю контент на сайті, блозі, в соціальних мережах. 


Розповідати про свою місію. Перш за все, я вирішила стати куратором для самоосвіти. І в мене ще не було нагоди розповісти про свою місію куратора, обов'язково буду це робити. Але мені вже доводилося ділитися своїм досвідом роботи з упровадження ІКТ в роботу бібліотеки на педагогічній раді, на семінарі бібліотекарів ПТНЗ Сумської області. 


Також доводилося розробляти методичні рекомендації, публікуватися у Всеукраїнському журналі "Профтехосвіта" на тему інформаційно-комунікаційних технологій. Це здійснюється в рамках наказу НМЦ ПТО у Сумській області №32-ОД від 09.11.2016 "Про організацію роботи з вивчення, узагальнення та впровадження передового педагогічного досвіду".


Поширення і синдикація по відповідних каналах. Публікації з сайту і блогу поширюю через соціальні мережі Google+, Твіттер, Pinterest. Facebook зараз не використовую, хоча акаунт в ньому маю. Свою активність в Facebook буду поновлювати.


Зворотній зв'язок. Коментувати дописи на сайті Бібліотека ДПТНЗ Шосткинське ВПУ можуть лише вказані в налаштуваннях користувачі (така особливість Сайтів Google). Тому зворотній зв'язок здійснюється через гостьову книгу та email. Коментувати дописи на блозі може хто завгодно. Але, як правило, коментарів зовсім небагато, навіть під тими постами, які є дуже популярними. Обов'язково відповідаю на кожен коментар.


Відслідковування відвідувань. Статистику сайту відслідковую за допомогою Google Analytics. Перевіряю також і статистику блогу. Під час навчання на курсі "Куратор змісту" статистика блогу суттєво (в рази) зросла, бо інформація на ньому стала частіше оновлюватися, і поширюється вона вже не тільки через Google+ (задіяні Твіттер та Pinterest). Статистичні дані постійно аналізую, роблю з цього висновки та оптимізую свою присутність в Інтернеті.


Удосконалювання та покращення. На початок навчання на курсі "Куратор змісту" в мене був досвід роботи лише з деякими сервісами Google (Google Sites, Google Диск, Google Фото, Google+, Blogger, Gmail), а також з сервісом для створення інтерактивних вправ LearningApps. Всі ці сервіси освоїла самостійно, за власною ініціативою, та використовувала їх у професійній діяльності, ділилася своїм досвідом.


Але я відчувала, що майже не розвиваюся, "застрягла на місці", багато чого не розумію та не вмію. Чого мені не вистачало? Не вистачало ефективної роботи в Інтернеті: важко було знаходити потрібну інформацію, слідкувати за новою інформацією, не уявляла, де саме можна її знайти. Про існування програм-агрегаторів знала, але не вміла ними користуватися. 


Мій блог мав дуже скромну статистику, як її покращити? Інформація щодо ліцензії на блогах, звідки її беруть? Де знайти людей-однодумців, де знайти людей, у яких можна повчитися? Як записати відео з екрану? Що таке "ментальна карта", навіщо вона?


Не кажу вже про те, що зовсім не розуміла, що таке наукометрія, індекс Гірша, наукометричні бази, відкриті освітні ресурси... Дописи на цю тему я часто бачила на блозі у Пана Бібліотекаря та інших колег, які працюють в бібліотеках вищих навчальних закладів. Про що це вони?


Відповіді на свої питання я отримала в курсі "Куратор змісту", а ще ознайомилася та навчилася працювати з цілим арсеналом онлайн-інструментів,  необхідних у роботі з інформацією. Мені дуже цікаво було навчатися на курсі, навіть більше: я почувалася весь цей час щасливою від того, що нарешті отримую те, чого мені так не вистачало. 


Курс "Куратор змісту" я обрала цілком свідомо, і безмежно вдячна своїм кураторам: Кухаренку Володимиру Миколайовичу і Главчевій Юлії Миколаївні. А також - Костянтину Бугайчуку за його тьюторіали та інші матеріали до курсу, які мені дуже допомогли. Навчання на дистанційному курсі стало можливим, завдяки саме інформаційно-комунікаційним технологіям. Отже, це ще раз доводить, що без них сьогодні, нікуди)))


Дякую всім за увагу. Далі буде.


Немає коментарів:

Дописати коментар