суботу, 9 грудня 2017 р.

Куратор змісту - 2017. Оцінка достовірності фото

Незвичайне фото, знайдене в Інтернеті 


Вітаю вас, шановні читачі блогу, тьютори та учасники курсу 

"Куратор змісту - 2017"!

Шостий тиждень навчання на дистанційному курсі передбачає навчитися оцінювати достовірність фото. Спробувала знайти незвичайне фото в Інтернеті, тобто знайти таке фото, щоб викликало сумніви - чи справжнє? Більшість із того, що траплялося на очі, оцінки не потребувало, одразу було зрозуміло, де справжнє фото, а де - фото, оброблене/створене в різних "фотошопах".


І тут знайшлася така чудова мавпочка))) Це фото поширилося в Твіттері, пошук зображень в Google теж видає багато результатів. Подальші мої дії були такими: скопіювала URL-адресу фото, потім вставляла його по черзі в різні програми, які перевіряють справжність фотоконтенту. Посилання на ці програми даються у презентації до теми тижня.


Findexif дозволяє визначити exif-дані (відомості, коли було зроблено фото, яким пристроєм, параметри зображення) з будь-якої фотографії в форматі jpg. Отриманий результат виявився скромним: відсутня навіть дата зробленого фото.



Online photo EXIF metadata reader. 

Отриманий результат


TinEye - це інструмент для зворотнього пошуку зображень. Щоб почати пошук, потрібно завантажити зображення або виконати пошук за URL-адресою, або просто перетягнути зображення з вкладки браузера у вкладку, де відкрито TinEye. Зробила пошук в колекціях за фільтром "найстаріше". Виявилося, що фото вперше проскановано 20 червня 2014 року. Потім зробила пошук за фільтром "найбільш змінене". Якщо порівняти введене в пошук зображення зі знайденими, то всі вони відрізняються хіба що за розмірами. Тобто, можно зробити висновок, що фото справжнє.



TinEye. Результати пошуку



FotoForensics знаходить області, що "домальовані" на зображенні або вставлені в нього при редагуванні. Для цього зображення у форматах jpeg, png потрібно завантажити в FotoForensics, або ввести його URL-адресу. FotoForensics також видав результат, який підтвердив оригінальність фото.



FotoForensics. Отриманий результат



Мені дуже сподобались і це завдання, і фото кумедної мавпочки з iPhone (як виявилося). Історію цього неймовірного фото можна прочитати тут.



Дякую всім за увагу. Далі буде.


Немає коментарів:

Дописати коментар