неділю, 20 вересня 2020 р.

Блогу училищного бібліотекаря Vpulibrary - 5 років



У народі існує повір'я: першим до нового будинку повинен зайти кіт або кішка, тоді в оселі будуть панувати радість, щастя, достаток. І так вже вийшло, що у якості першого посту на блозі Vpulibrary 19 вересня 2015 року стало дуже гарне та затишне зображення рудого кота, який, закутаний у плед, сидить на підвіконні, поруч - склянка з молоком і книжка, а за вікном йде осінній дощ... Саме такий кіт, Тіша, жив у нас вдома. Тіши не стало кілька днів тому, 15 вересня, йому було лише п'ять років...

Отже, у блога училищного бібліотекаря Vpulibrary - перший ювілей. За цей час з'явився деякий досвід ведення блогу, розуміння можливостей сервісу Blogger, а також склалося уявлення про те, яким саме повинен бути блог: містити лише якісний власний контент (якість важливіша за кількість) на актуальну тематику; мати мінімалістичний дизайн, який не заважає сприймати інформацію; не порушувати авторських прав; максимально поширювати публікації за допомогою соціальних мереж; оперативно реагувати на коментарі.


Слідування таким принципам ведення блогу дало певний результат: дописи мають значну кількість переглядів. Ось так на сьогодняшній день виглядає статистика по десятці найбільш популярних публікацій блогу. 



Друзі, можливо публікації з рейтингу будуть вам цікаві, тому вирішила додати його у цей пост. Більше публікацій можна знайти за мітками (ключовими словами), які знаходяться у лівій бічній панелі, також є віконце "Пошук по блогу"


ТОП-10 
ПУБЛІКАЦІЙ БЛОГУ VPULIBRARY 
З НАЙБІЛЬШОЮ КІЛЬКІСТЮ ПЕРЕГЛЯДІВ


6,9 тис. переглядів (17 травня 2020 року)
Актуальна добірка онлайн-курсів, які можуть бути корисними для бібліотекарів. Добірка містить активні посилання на популярні освітні платформи та самі курси. Надається коротка інформація про кожен курс: безкоштовний/платний; тривалість навчання; сертифікат; основні теми курсу.

4,63 тис. переглядів (9 січня 2020 року)
Якщо ознайомитися з добірками висловлювань на бібліотечну та книжкову тематику на будь-якому ресурсі в Інтернеті, або на паперовому носії, то можна помітити, що переважна їх більшість не звучить актуально сьогодні, бо належить до інших, вже минулих епох. Що ж говорять та пишуть про бібліотеку, бібліотечну професію наші видатні сучасники? 

3,77 тис. переглядів (20 вересня 2017 року)
Отже, з чого почати? В першу чергу потрібно визначитися, які розділи УДК розкривають фонд саме вашої бібліотеки. Для цього перегляньте друковані таблиці УДК, чи таблиці УДК онлайн, або робочу табличку УДК  бібліотеки ДПТНЗ “Шосткинське ВПУ”. Оформіть Т-образні поличні роздільники: напишіть чорнилами, або надрукуйте та наклейте на роздільник індекс та назву розділу за УДК, наприклад, “621.791 Зварювання”...
 
3,54 тис. переглядів (12 липня 2020 року)
Цитати з англомовного сегменту Інтернета (переклад українською). Про бібліотеку і бібліотекарів висловлюються наші сучасники: письменники, науковці, журналісти, діячі культури, інші відомі люди. У їх словах звучить любов, вдячність, розуміння місця і ролі бібліотек у сучасному світі та гаряча віра у важливість бібліотек. 

2,8 тис. переглядів (11 лютого 2018 року)
Друзі, це публікація 2018 року. Перейдіть, будь-ласка, на нову публікацію: Дистанційне навчання для бібліотекарів.

2,7 тис. переглядів (31 жовтня 2016 року)
Спілкуючись зі своїми колегами-бібліотекарями, виявилась проблема невизначеності щодо надання додаткової відпустки за ненормований робочий день. Одні бібліотекарі мають таку відпустку, інші - не мають. Є випадки, коли надання додаткової відпустки скасовували, бо "який може бути ненормований робочий день у бібліотекаря, що працює за графіком, 8 годин на день?". Спробуємо розібратися.

2,51 тис. переглядів (16 січня 2018 року)
Працюючи в бібліотеці професійно-технічного навчального закладу, користуюсь формою "Щоденника", яку розробила самостійно, ще у 2013-му році, вона максимально підходить для бібліотеки професійно-технічного навчального закладу. Шановні колеги, викладаю власну форму "Щоденника", яку за потреби ви можете роздрукувати.

2,04 тис. переглядів (6 вересня 2017 року)
"Робоча табличка УДК" має три колонки та вміщується на одному аркуші. В друкованому вигляді вона знаходиться на столі бібліотекаря, в електронному - на робочому столі комп’ютера. Тобто, вона завжди під рукою, в полі зору, що дозволяє швидко зорієнтуватися при систематизації,  пошуку літератури у фонді або каталозі.

1,79 тис. переглядів (21 грудня 2016 року)

1,52 тис. переглядів (26 квітня 2017 року)
Було створено три інтерактивні вправи за шаблоном "вікторина (1 відповідь)": “Основи гігієни праці” (І тур), “Перша допомога при кровотечах" (ІІ тур), “Перша допомога при нещасних випадках” (ІІІ тур). Отже, до вашої уваги онлайн-вікторина "Охорона праці - запорука життя!". Для зручності перейдіть у повноекранний режим.


З цього рейтингу можна зробити висновок, що колегам-бібліотекарям більш цікаві публікації, які допомагають вирішувати питання, що виникають у ході їх повсякденної професійної діяльності. Також завжди не залишаються без уваги добірки цитат про книги, читання, бібліотеки, бібліотекарів. Висловлювання видатних людей надихають нас, спонукають до творчості, пошуку і упровадженню в роботу бібліотеки нових можливостей, технологій, сервісів заради того, щоб бути сучасними, цікавими та корисними суспільству.

Ось таким, сумним, вийшов пост про 5-річчя блогу Vpulibrary. Але життя є життя, потрібно цінувати те, що маємо та сподіватися на краще. "В душі не буде веселки, якщо в очах не було сліз" (Індіанська мудрість). Дякую, вам друзі, за увагу. 


4 коментарі:

  1. Тетяно, вітаю щиро з ювілеєм - блогу 5 років!!!Класно!!!Успіхів, процвітання!!! Стільки переглядів!!! Молодець!!!Так тримати!!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Людмило, за чудове вітання, за дружню підтримку, за те, що даруєш натхнення!!!

      Видалити
  2. Вышла на Ваш блог.Нравится.Надеюсь найти для работы много полезного

    ВідповістиВидалити