середу, 6 вересня 2017 р.

УДК в бібліотеці ПТНЗ: з досвіду роботи


 

Шановні колеги, всі ми знаємо, що в 2017 році у вітчизняній бібліотечній практиці відбулася непересічна подія: уряд ухвалив постанову Кабінету Міністрів України від 22.02.2017 №177 "Про припинення використання в Україні Бібліотечно-бібліографічної класифікації та впровадження Універсальної десяткової класифікації".

На виконання цієї постанови Міністерство освіти і науки України видало наказ №929 від 26.06.2017 "Про впровадження Універсальної десяткової класифікації в практику роботи бібліотек". Згідно наказу, бібліотеки навчальних закладів, в тому числі і професійно-технічних, повинні протягом 2017 року перейти на систематизацію документів за УДК.

З приводу такої новації, поділюся власним досвідом роботи з УДК, якою користуюся усе своє "професійне життя". Знайомство з класифікацією відбулося ще під час навчання в інституті культури. На спеціалізації "технічна література" УДК вивчали детально. У подальшій діяльності за УДК довелося організовувати фонд та каталог бібліотеки хіміко-технологічного коледжу, а потім училища.

Питання, яку класифікацію обрати, ніколи не стояло: УДК є зручною для систематизації галузевої літератури, що складає переважну частину фондів бібліотек навчальних закладів; до того ж УДК - міжнародна класифікація, на відміну від ББК.

У 2000-му році Книжкова палата видала перше в історії України еталонне видання УДК українською мовою, яке було придбане для бібліотеки коледжу. До цього користувалися застарілим радянським виданням, його подарували нам колеги з технічної заводської бібліотеки.

З 2005-го року працюю в бібліотеці училища. Відсутність власних таблиць УДК  вирішую таким чином: одразу зробила ксерокопії сторінок, які відповідають змісту бібліотечного фонду училища; завжди звертаю увагу на готові індекси УДК, які дає видавництво на звороті титульного аркуша книжки, але обов’язково звіряю індекс з класифікацією; користуюся таблицями УДК онлайн; склала робочу табличку УДК, яка повністю розкриває фонд бібліотеки ДПТНЗ "Шосткинське ВПУ".






"Робоча табличка УДК" має три колонки та вміщується на одному аркуші. В друкованому вигляді вона знаходиться на столі бібліотекаря, в електронному - на робочому столі комп’ютера. Тобто, вона завжди під рукою, в полі зору, що дозволяє швидко зорієнтуватися при систематизації,  пошуку літератури у фонді або каталозі. Робочою табличкою користуюся переважно для складання інформаційного вісника "По сторінках періодичних видань".

Шановні колеги, можливо табличка стане в нагоді і вам, а можливо ви зробите власні робочі таблички під потреби вашої бібліотеки. 

 

Далі буде.

 

Схожі публікації:

УДК в бібліотеці ПТНЗ: з чого почати?

"Щоденник роботи бібліотеки" для професійно-технічного навчального закладу

Немає коментарів:

Дописати коментар