неділю, 11 лютого 2018 р.

Дистанційне навчання - нові можливості для бібліотекаря

"Prometheus". Головна сторінка


Друзі, це публікація 2018 року. Перейдіть, будь-ласка, на нову публікацію:

Дистанційне навчання для бібліотекарів.


Шановні колеги, вітаю вас!


Відомо, що на сучасному етапі роль і місце бібліотек змінюється. Бібліотеки беруть на себе роль інформаційних центрів і забезпечують доступ користувачів до глобальної мережі Інтернет та всесвітніх електронних ресурсів. Але робота інформаційних центрів може бути ефективною лише за наявності обізнаного та компетентного персоналу. Отже, перед бібліотекарями сьогодні постає питання: яким чином і де здобути актуальні та необхідні знання? Вирішити проблему допоможе дистанційне навчання. 


Дистанційне навчання — це сукупність сучасних технологій, що забезпечують доставку інформації в інтерактивному режимі за допомогою використання ІКТ (інформаційно-комунікаційних технологій) від тих, хто навчає, до тих, хто навчається. Основними принципами дистанційного навчання є інтерактивна взаємодія у процесі роботи, надання слухачам можливості самостійного освоєння досліджуваного матеріалу, а також консультаційний супровід у процесі дослідницької діяльності (з Вікіпедії).


Вивчати дистанційно можна що завгодно: іноземні мови, програмування, бухгалтерський облік, підприємництво, психологію... Можна навчитися самостійно створювати масові онлайн-курси. Але найбільш актуальною потребою для бібліотекарів сьогодні є оволодіння інформаційно-комунікаційними технологіями та навчитися застосовувати їх у своїй професійній діяльності. Здійснюючи пошук відповідного онлайн-курсу, натрапила на проект "Prometheus".  

"Prometheus" — український громадський проект масових відкритих онлайн-курсів. Головною метою проекту є безкоштовне надання онлайн-доступу до курсів університетського рівня всім бажаючим, а також надання можливості публікувати та розповсюджувати такі курси провідним викладачам, університетам та компаніям. Проект започатковано у 2014-му році. 


У проекті "Prometheus" пропонується курс "Цифрові комунікації в глобальному просторі", який розрахований на всіх, хто хоче навчитись працювати із інформаційними технологіями на базовому рівні. Курс є повністю безкоштовним. Навчання триває 5 тижнів. Всі матеріали курсу та можливість отримати сертифікат з підписом викладача доступні постійно. 


Основні теми курсу:


Поняття про цифрові комунікації. 

Сучасні веб-ресурси.

Пошукові системи. 

Створення веб-ресурсів.

Хмарні технології. 

Веб-дизайн та графічні редактори. 

Підготовка текстового та графічного контенту для веб.

Основи SMM. 

Цифровий етикет.

Захист веб-ресурсів та інформаційна безпека. 

Використання IT-технологій у роботі недержавних громадських організацій.



"Prometheus". 

Курс "Цифрові комунікації в глобальному просторі"




Якщо базовий рівень роботи з ІКТ у бібліотекаря вже є, наприклад, бібліотекар веде блог, має акаунти в соціальних мережах, використовує онлайн-інструменти, то дуже корисним для подальшого професійного зростання буде курс "Куратор змісту" від НТУ "Харківський політехнічний інститут".



Дистанційні курси НТУ "ХПІ"

Головна сторінка



Дистанційний курс "Куратор змісту" розрахований на 8 тижнів і орієнтований на магістрів, аспірантів, викладачів, фахівців дистанційного навчання. Під час навчання використовується виконання індивідуальних завдань, робота в форумі, обговорення проблемних питань на семінарі. Навчання в курсі безкоштовне.


Результатом навчання є виконаний слухачем проект "Курирування конкретної предметної області". Навчання починається у другій половині жовтня, потрібно слідкувати за повідомленнями на сайті та у соціальних мережах. По закінченню курсу видається сертифікат з підписами ректора НТУ "ХПІ" та тьюторів.


Програма курсу:


Куратор змісту. Визначення
Характеристика і компетенції куратора
Пошук інформації в мережі
Роль куратора в електронній бібліотеці
Персональне навчальне середовище і персональна навчальна мережа
Визначення якості інформації
Методи роботи куратора змісту
Інструменти куратора змісту


Курирування змісту може бути використане в різних областях, наприклад, в освіті - це забезпечення професійної, педагогічної та технологічної діяльності викладача. У бізнесі - це маркетинг. Уміння курирувати зміст важливо для бібліотечного працівника, тому курс є дуже популярним в бібліотечному середовищі. Маю власний досвід навчання на курсі "Куратор змісту". Оцінюю курс, як дуже якісний та ефективний.  



Дистанційні курси НТУ "ХПІ".
Курс "Куратор змісту"



"Дистанційна Академія" від Видавничої групи "Основа" (м. Харків) також пропонує цілий ряд онлайн-курсів, але вже платних. Курси мають різну тривалість та вартість, доступні постійно. Інформації про сертифікат на сайті "Дистанційної Академії" не знайдено.


Курси, які можуть бути корисними бібліотекарю:


Інтернет в роботі бібліотеки
Електронна бібліографія
Photoshop: перші уроки. Частина 1
Photoshop: перші уроки. Частина 2
Основи HTML та CSS
Microsoft Excel (2003, 2007) базовий курс. Практикум
Microsoft Power Point (2003, 2007). Професійне створення презентацій
Основи роботи з графікою
Створення, ведення та розкрутка блогу



"Дистанційна Академія".
Онлайн-курси



Шановні колеги, якщо у вас є досвід проходження онлайн-курсів з метою професійного зростання, напишіть, будь-ласка, про це в коментарях (назва онлайн-курсу та ваші враження). 


 Дякую всім за увагу.



Немає коментарів:

Дописати коментар