середу, 20 вересня 2017 р.

УДК в бібліотеці ПТНЗ: з чого почати?



Шановні колеги, перед бібліотеками навчальних закладів, в тому числі і професійно-технічних, поставлена задача протягом 2017 року перейти на систематизацію документів за УДК (наказ МОН України №929 від 26.06.2017). Бібліотека ДПТНЗ “Шосткинське ВПУ” вже 12 років використовує УДК у своїй роботі, тому досвід училищного бібліотекаря можливо стане в нагоді і вам.

Отже, з чого почати? В першу чергу потрібно визначитися, які розділи УДК розкривають фонд саме вашої бібліотеки. Для цього перегляньте друковані таблиці УДК, чи таблиці УДК онлайн, або робочу табличку УДК бібліотеки ДПТНЗ “Шосткинське ВПУ”. Оформіть Т-образні поличні роздільники: напишіть чорнилами, або надрукуйте та наклейте на роздільник індекс та назву розділу за УДК, наприклад, “621.791 Зварювання”.

Фонди бібліотек професійно-технічних навчальних закладів зазвичай невеликі (10-20 тисяч томів). Основу фонду складають підручники, які знаходяться в бібліотеці у великій кількості. Вони індексуються за УДК, але зберігаються окремо на стелажах. Літератури, яка потребує розміщення на полицях за роздільниками згідно класифікації, в бібліотеках ПТНЗ не так вже і багато. Масові підручники теж можна у кількості 1-3 примірники розташувати за поличним роздільником, щоб мати уяву про всю наявну в бібліотеці літературу.

Отже, розставляємо фонд за Т-образними роздільниками згідно УДК. Ця робота не займе багато часу, якщо фонд вашої бібліотеки і раніше був у порядку, тобто систематизованим за ББК. Далі переходимо до створення систематичного каталогу. Дублюємо індекси і назви розділів за УДК з поличних роздільників на каталожні (на каталожних роздільниках назви можуть бути більш розгорнутими, наприклад, “621.791 Зварювання та споріднені процеси”). Переміщуємо картки з бібліографічним описом видань за нові каталожні роздільники.

Оформлення поличних і каталожних роздільників та приблизне розташування за ними видань і карток — це те, що в першу чергу необхідно зробити. Саме такий обсяг робіт можна встигнути провести до кінця 2017 року. Подальші дії вимагатимуть значних зусиль та витрат часу. Обираємо будь-який розділ УДК та одночасно працюємо і з фондом, і з систематичним каталогом.

Беремо книжку з розділу, визначаємо індекси УДК (повний та поличний), звертаємо увагу на готовий індекс на звороті титульного листа, але обов’язково звіряємо його з класифікацією, бо інколи він може бути помилковим, так само, як і готовий авторський знак, який потрібно звіряти з авторськими таблицями Л.В. Хавкіної. Повний індекс УДК розміщуємо на каталожній картці, під бібліографічним описом видання, на окремому рядку. Поличний індекс розміщується у лівому верхньому кутку картки, під ним ставиться авторський знак.

Поличний індекс і авторський знак складають шифр книги, який проставляється у правому верхньому куті титульної сторінки видання (краще олівцем) та на ярлику. Ярлик з позначенням шифру книги наклеюється в лівому верхньому кутку обкладинки. На світлих обкладинках шифр книги можна писати безпосередньо на обкладинці, не використовуючи ярликів. Наклеювання ярликів або запис шифру необов’язкові для тих книг, зовнішній вигляд яких дозволяє легко знайти їх на полицях.

В бібліотеці професійно-технічного навчального закладу немає потреби особливо деталізувати індекси, використовувати безліч визначників, створювати складні індекси, бо фонд бібліотеки доволі скромний (як кількісно, так і за галузями знань), тому орієнтуватися в ньому не важко, але фонд будь-якої бібліотеки повинен бути правильно організованим, всі документи систематизовані, а пошук інформації повинен бути оперативним. Саме для цього і призначена Універсальна десяткова класифікація.

 

Схожі повідомлення:

Досвід використання УДК в бібліотеці ПТНЗ

"Щоденник роботи бібліотеки" для професійно-технічного навчального закладу

6 коментарів:

  1. Шановні колеги дякую за Ваші поради Але я хотіла б дізнатися в якому порядку у Вашій бібліотеці розміщені художні книги зокрема зарубіжних авторів ,

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Наталіє, за коментар. Художня література у нашій бібліотеці розміщена за авторськими знаками. Фонд художньої літератури поділено на зарубіжну літературу, українську, російську, радянську. При індексації зарубіжної літератури за УДК використовую визначники місця, але на організацію фонду та каталогу вони не впливають.

      Видалити
  2. thanks for sharing awesoaring extra this kind of weblog. 먹튀대피소 검증업체

    ВідповістиВидалити