четвер, 23 листопада 2017 р.

Куратор змісту - 2017. Робота з Diigo

Diigo. Стартова сторінка

Шановні читачі блогу, тьютори, учасники курсу 

"Куратор змісту - 2017", 


хочу поділитися з вами своїми враженнями від роботи з сервісом Diigo, який призначений для створення онлайн-закладок та коментування тексту. Зареєструвалася в Diigo. За вказаним в завданні посиланням знайшла групу ukr-content-curator в Diigo та залишила заявку на вступ до групи. Дуже швидко на e-mail надійшов лист про те, що мене прийнято до групи ukr-content-curator.


Обрала веб-сторінку: "Пошук у наукових виданнях: Колекції ресурсів і систем для пошуку інформації" з теоретичного матеріалу тижня, зробила її закладку в Diigo, прокоментувала файл та окремий фрагмент тексту. Додала цю сторінку з тегами: #qr8-3, #курирування, #наукометрія в закладки групи. Один учасник групи поставив під моєю закладкою: "liked it".



Diigo. Група "ukr-content-curator"


Знайомство з Diigo краще починати зі справки http://help.diigo.com/. Поки що мені не вдалося опанувати сервіс повністю, але подальші завдання тижня я виконувала за допомогою саме Diigo. Зберегла всі потрібні мені закладки: теоретичний матеріал тижня, самі завдання, сторінки з Google Академія, УІНЦ, EndNote.


Спробувала також перенести свої закладки з браузера Chrome до Diigo. Маю лише мінімум закладок в браузері, тільки найнеобхідніші, якими користуюсь щоденно. Всі вони відображаються на панелі закладок. Інші корисні посилання в мене зберігаються на сайті, блозі, численних текстових файлах. Тобто розкидані "по усіх усюдах". З Diigo все це реально можна упорядкувати.


Отже, як перенести закладки з браузера Chrome до Diigo? На панелі закладок браузера зайти в "Диспетчер закладок" - "Керування" - "Експортувати закладки в файл HTML". Отриманий файл потрібно зберегти на комп'ютері, потім перейти в Diigo - "Інструменти" - "Імпорт закладок в Diigo" та вставити збережений файл. Перенесені до Diigo закладки необхідно відредагувати і додати теги, щоб легко знаходити.



Diigo. Імпортовані з Chrome закладки


Закладки можуть бути як приватними, так і публічними. Ними можна ділитися в групах Diigo, соціальних мережах, публікувати на блозі. Можна читати закладки інших користувачів, коментувати їх. Майже всі мої закладки поки що приватні. Окрім закладок на сервісі зберігаються текстові замітки, картинки. Важливі місця на сторінці підсвічуються кольором.


Дуже цінною в Diigo є функція скріншота будь-якої області екрану. До отриманої картинки можна додати коментар, стрілки, обвести щось важливе, доступні декілька кольорів, а головне все це можна завантажити на комп'ютер. В моєму арсеналі такого ще не було, і це мені дуже потрібно, і потрібно давно. Функцію коментування скріншота Diigo я продемонструю в наступному пості.


Також мені дуже сподобалися функції "Annotate Article" та "Annotate PDF". У першому випадку зі статті, яка буде коментуватися, прибирається все зайве, лишається тільки текст та ілюстрації до нього. При роботі з документом у форматі PDF є можливість завантажити його в Diigo з комп'ютера, прокоментувати, зробити скріншот, знову (вже з коментарями) завантажити потрібне на комп'ютер, або зберегти в My Library, або поділитися в соцмережах.


Сервіс Diigo я оцінюю як дуже корисний інструмент в роботі куратора, тому буду намагатися опанувати його краще. Існує платна версія Diigo - Преміум, яка має ще більше можливостей. 


Немає коментарів:

Дописати коментар