пʼятницю, 24 листопада 2017 р.

Куратор змісту - 2017. Тиждень №4


Шановні читачі блогу, тьютори, учасники курсу "Куратор змісту - 2017", 

вітаю вас!


Четвертий тиждень дистанційного курсу, як і всі попередні, виявився не простим. Потрібно було освоїти два нових сервіса з арсеналу куратора - Diigo та EndNote, також виконати завдання по темі: "Наукометричні дослідження, управління бібліографією". Свою роботу з сервісом онлайн-закладок Diigo я описала в окремому пості, бо звіт обіцяє бути об'ємним. Отже, переходимо до наукометрії та бібліографії.


Наукометричні дослідження, управління бібліографією. Потрібно визначити журнали по темі курирування в будь-якій із трьох баз: Web of Science, Scopus, системі Google Scholar. Моєю темою курирування є: "Інформаційно-комунікаційні технології в бібліотеках", для виконання завдань я обрала Google Академія (Scholar).


У пошуку профілів в Google Академія знайшла 5 журналів за своєю тематикою: 



 Бібліотекознавство. Документознавство. Інформологія 



Вісник Харківської державної академії культури



Вісник Книжкової палати


Наукові праці Державної науково-педагогічної 

бібліотеки України імені В.О. Сухомлинського



Вісник ОНУ. Бібліотекознавство, бібліографознавство, 

книгознавство


Перші два видання містять велику кількість публікацій з моєї теми курирування, інші - значно менше. h-індекс журналів вказаний в їхньому профілі:


Бібліотекознавство. Документознавство. Інформологія (Національна академія керівних кадрів культури і мистецтв) - 12; 


Вісник Харківської державної академії культури - 7; 


Вісник Книжкової палати - 11; 


Наукові праці Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В.О. Сухомлинського - 5;


Вісник ОНУ. Бібліотекознавство, бібліографознавство, книгознавство (Одеський національний університет імені І.І. Мечникова) - 6.



Система Український індекс наукового цитуванняУкраїнський індекс наукового цитування - сайт, який є складовою програмно-апаратного комплексу для моніторингу суб'єктів наукової діяльності України. Забезпечує збір, обробку і доступ до показників активності суб'єктів наукової діяльності України - як індивідуальних, так і колективних.


Сайт надає: довідкову інформацію про вчених та їх публікації, наукові установи України, зокрема, про індивідуальні показники публікаційної активності учених, показники цитованості їх робіт та ключові наукометричні показники. Крім того, сайт надає аналітичну інформацію про публікаційну активність учених України по регіонах (з Вікіпедії).


В Системі УІНЦ знайшла паспорт науковця Тетяни Ярошенко, яка працює за моєю тематикою. Автор має одну публікацію в журналі, який входить до бази даних ScopusВ УІНЦ представлено 4 публікації Тетяни Ярошенко з журналу "Бібліотечний вісник". 



УІНЦ. Паспорт науковця Тетяни Ярошенко


УІНЦ. Публікації Тетяни Ярошенко


На жаль, більш нікого з бібліотекознавців в УІНЦ не знайшла. Пошук вела за галузями досліджень (Мистецтвознавчі та гуманітарні науки, Соціальні науки); також шукала установи (Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського, Національна академія керівних кадрів культури і мистецтв, Київський національний університет культури і мистецтв, Харківська державна академія культури і т.п.); шукала паспорти вчених, публікації та профілі яких знаходила при виконанні попередніх завдань.



УІНЦ. Рейтинги учених України


У звіті за третій тиждень я писала про те, що в Google Академія знайшла профіль автора Василенко Ольги Миколаївни, яка має публікації за моєю тематикою. Тоді мене дуже здивував перелік її публікацій. Зараз, шукаючи вчених, я знов повернулася до її профіля. Виявилося, що публікації належать різним авторам з прізвищем Василенко. Можна зробити висновок, що науковець не налаштувала власний профіль, отже, вказаний на сторінці h-індекс 9, не відповідає дійсності.

 


Робота в EndNoteEndNote - коммерческая система управления библиографической информацией, применяемая для управления ссылками и библиографией, позволяющая отформатировать их согласно многочисленным стандартам цитирования (из Википедии). 


EndNote широко використовується вченими, тими, хто пише роботи в процесі навчання, студентами та бібліотекарями для пошуку в бібліографічних базах даних, які містяться в Інтернеті, для організації своїх бібліографічних джерел, графічних матеріалів і файлів, створених у форматі PDF на будь-якій мові, а також для безпосереднього створення списку літератури та списку ілюстрацій (з Вікіпедії). 



EndNote. Стартова сторінка


Зареєструвалася в EndNote та створила папку: "Інформаційно-коммунікаційні технології в бібліотеках" для збирання бібліографічних посилань. Для створення списку літератури перейшла в Google Академія - Моя бібліотека. Поставила "галочку", щоб обрати всі збережені в Моїй бібліотеці джерела. Далі: "Експортувати" - "EndNote".



Google Академія. Експорт бібліографії в EndNote


 Google Академія. Експорт бібліографії в EndNote


Після таких дій в "Загрузках" на комп'ютері з'явився новий файл: citations.env. Перейшла в EndNote - собирать - импортные ссылки - выбрать файл (citations.env) - импорт в EndNote - обрала свою папку (Інформаційно-комунікаційні технології в бібліотеках) - импортировать. Таким чином, збережені в Google Академія джерела були експортовані в EndNote.



EndNote. Папка з бібліографічними джерелами


Список літератури формувала таким чином: формат - бібліографія - Рекомендации: выбрать - Інформаційно-комунікаційні технології в бібліотеках - Библиографический стиль: выбрать - Наука - Формат файла: выбрать - RTF - сохранить. Отримала список літератури в форматі RTF, який можна роздрукувати.



Список літератури. Науковий стиль



Список літератури. Нумерований стиль


Ось такі вийшли результати моєї роботи на четвертому тижні дистанційного курсу, а вже п'ятий тиждень добігає кінця... Тому поспішаю до нових завдань. 


Дякую всім за увагу. Далі буде.




Схожі публікації


Куратор змісту - 2017. Тиждень №3


Немає коментарів:

Дописати коментар