пʼятницю, 17 листопада 2017 р.

Куратор змісту - 2017. Тиждень №3

Evernote. Стартова сторінка

Шановні читачі блогу, тьютори та учасники курсу "Куратор змісту - 2017", до вашої уваги звіт про мою роботу над завданнями третього тижня дистанційного курсу.


Робота з Evernote. Evernote — онлайн-сервіс та ряд додатків для різних платформ, призначених для збереження, синхронізації та пошуку приміток, в тому числі текстових записів, веб-сторінок, списку задач, фотографій, малюнків, електроної пошти та ін. Evernote дає змогу запам'ятовувати будь-яку інформацію — незначну чи дуже важливу — на комп'ютері, телефоні, планшеті чи через веб-браузер (з Вікіпедії).


Моє знайомство з Evernote почалося з перегляду всіх (10) відео, рекомендованих на курсі, також прочитала пост К. Бугайчука з прикладом виконання завдання. Після цього створила аккаунт в Evernote, завантажила сервіс на ноутбук та мобільний телефон, встановила розширення Evernote Web Clipper в браузер Chrome. На той час Chrome не був моїм браузером за замовчуванням, тому розширення встановлювала із інтернет-магазину Chrome.

 

У навчальному відео йшлося про ще одне розширення - Evernote Clearly, яке дозволяло читати текст онлайн без усього зайвого. Зараз це розширення не підтримується, але його функції взяв на себе Evernote Web Clipper. Всі подальші завдання я виконувала за допомогою Evernote, одночасно більше дізнавалася про сервіс, про його можливості. Маю лише гарні враження від Evernote, він дійсно виявився "розумним помічником". 


Робота з бібліотечними ресурсами.

Пошукова система GoogleGoogle — найбільша пошукова система, що належить корпорації Google Inc. (з Вікіпедії). Пошук в Google на запит українською мовою: "інформаційно-комунікаційні технології в бібліотеках"  видав 172 000 результатів; російською: "информационно-коммуникационные технологии в библиотеках" - 247 000 результатів; англійською: "information and communication technologies in libraries" - 43 600 000 результатів. Якщо прибрати слово "комунікаційні", то результати подвоюються.


Розширений пошук в Google на запит: "інформаційно-комунікаційні технології в бібліотеках", "за останній місяць", "в форматі pdf", знайдено 5 публікацій. Отже моя тема курирування є дуже популярною, інформації не бракує, тому для представлення результатів пошуку, я обрала найновіші публікації. В своєму аккаунті Evernote створила блокнот "Пошук в Google" та зберегла їх у повному обсязі.



Evernote. Блокнот "Пошук в Google"



Пошук в Google Академія. Google Академія (Google Scholar) — вільна доступна пошукова система, яка індексує повнотекстові наукові публікації всіх форматів і дисциплін. Індекс Google Scholar включає в себе більшість рецензованих онлайн-журналів Європи та Америки найбільших наукових видавництв (з Вікіпедії). 


Пошук в Google Академія за запитом "інформаційно-комунікаційні технології в бібліотеках" дав 4130 результатів. Потім перейшла до розширеного пошуку: публікації за останній рік "з 2017", без "включаючи патенти", без "включаючи цитування". Обрала для себе п'ять результатів, які збререгла в "Моїй бібліотеці"  та в Evernote (блокнот "Пошук в Google Академія").



Google Академія. Моя бібліотека


Переважна більшість результатів пошуку в Google Академія відноситься до інформаційно-комунікаційних технологій в освіті. Така інформація в деякій мірі також може бути цікавою в рамках теми курирування. В той же час, не всі бібліотечні інформаційно-комунікаційні технології відносяться до сфери моїх інтересів: вони обмежуються тим, що саме можна упровадити в роботу бібліотек професійно-технічних навчальних закладів. 


Особливості бібліотек ПТНЗ такі: через недостатність фінансування далеко не всі мають комп'ютер та підключення до Інтернету, не кажучи вже про наявність програмних засобів автоматизації бібліотечних процесів; педагогічні працівники ПТНЗ не ведуть наукову роботу, принаймні у її класичному розумінні (огляд літератури, дослідження, публікації результатів дослідження в наукових виданнях, впровадження, здобуття наукового ступеню).


Тому для своєї теми курирування я обираю приблизно таку інформацію: робота з бібліотечними сайтами, блогами; представництво бібліотек/бібліотекарів у соціальних мережах; хмарні сховища; сервіси Google; безкоштовні онлайн-сервіси, які можна використовувати для створення презентацій, слайд-шоу, відео, відео з екрану, інтерактивних вправ, плакатів і таке інше. Отже, якщо порівнювати пошук в Google та в Google Академія, то більш прийнятним для мене є розширений пошук в Google.  


Пошук в Google BooksGoogle Books — сервіс від компанії Google, який дозволяє повнотекстовий пошук всередині книг та журналів, які компанія Google сканує та розміщує у своїй базі даних відсканованих книг та журналів. В рамках цього проекту Google оцифровує книжки у співпраці з більш ніж 40 науковими бібліотеками та 30 тис. видавництв. Метою цього проекту є систематизувати все знання накопичене у книжках і зробити його доступнішим більшій частині людей (з Вікіпедії). 


Розширений пошук в Google Books по темі курирування обмежила лише хронологічно (2012 - 2017рр.), але навіть і 5 років для інформаційних технологій - забагато. Створила книжкову полицю: "ICT in libraries", на якій міститься 8 книжок: 2 - російською мовою, 6 - англійською. Книжки англійською мовою можна додати ще, а от російською чи українською знайти більше не вдалося. Результати пошуку представлені у "Моїй бібліотеці" та в Evernote (блокнот "Пошук в Google Books").



Google Books. Моя бібліотека


Пошук в ScienceDirectScienceDirect — одна з найбільших онлайн колекцій опублікованих наукових досліджень. Належить голландському видавництву Elsevier. Колекція містить майже 12 мільйонів елементів контенту з більш ніж 3500 журналів і понад 34000 електронних книг, довідників, наукових збірників. На основі ScienceDirect у 2002 році було створено базу даних Scopus. Статті згруповано в чотири основні розділи: фізичні і технічні науки, природничі науки, медичні науки та соціальні і гуманітарні науки. Анотації більшості статей знаходяться у вільному доступі. Доступ до повного тексту статті вимагає передплати (з Вікіпедії).


ScienceDirect. Результати пошуку


Розширений пошук в ScienceDirect дав результати на запит лише англійською мовою: "information technologies in libraries"; "аннотация, название, ключевые слова"; "только статьи с открытым доступом"; "статья"; "2007 – настоящее время". Завантажила 5 публікацій у повному обсязі в форматі pdf. Знайшла книги за темою курирування, але їх завантаження платне.


Фрагмент публікації, завантаженої з ScienceDirect


Пошук в бібліотеці "Наукова періодика України". "Наукова періодика України" — загальнодержавна технологічна платформа, яка забезпечує процеси редакційного опрацювання, публікації та післяпублікаційної підтримки наукових періодичних видань України. Ресурс розвивається на засадах партнерства видавців та бібліотек України (з сайту).


Пошук за темою курирування в "Науковій періодиці України" дав 4 повнотекстових статті та 2 журнали: "Вісник Одеського національного університету. Бібліотекознавство. Бібліографознавство. Книгознавство" та "Наукові праці Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В.О. Сухомлинського". Результати пошуку представлені в Evernote (блокнот "Наукова періодика України").



"Наукова періодика України". Розширений пошук


Пошук профілів в Google Академія. Пошук профілів авторів в Google Академія я здійснювала так: звернулася до блокноту "Пошук в Google Академія" в Evernote та спробувала відшукати авторів збережених раніше публікацій. Дала результат замітка: Василенко О. Інформаційно-комунікаційна діяльність наукової бібліотеки в контексті сутнісних функцій // Наукові праці Національної бібліотеки України..., 2017.


Знайшла профіль: Василенко Ольга Миколаївна, Національна бібліотека України імені В.І.Вернадського, директор Інституту. Переглянула перелік публікацій автора, який виявився дуже різноплановим. Профіль містив мітки: соціальні комунікації; бібліотекознавство; бібліографознавство. 


За міткою "соціальні комунікації" знайшла Tetiana Yaroshenko / Тетяна ЯрошенкоNational University of Kyiv Mohyla Academy. Це давно знайомий мені автор, читаю її блог Могилянська Бібліотекарка, підписана на неї в Google+, також читаю у Твіттері. 



Google Академія. Профіль Тетяни Ярошенко

За міткою "бібліотекознавство" знайшла Лобузіна Катерина Вілентіївна, Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського. Публікації автора відповідають моїй темі курирування. На жаль, автор не користується Твіттером.



Google Академія. Профіль Лобузіної К.В.


За мітками в Google Академія можна знайти й інших авторів, перелік публікацій декількох я переглянула. Але вирішила обмежитися поки що двома. Створила блокнот "Профілі в Google Академія" в Evernote.


В соціальній мережі Твіттер спробувала знайти авторів публікацій з блокноту "Пошук в Google". Знайшла всього один профіль, та і той виявився неактивним. Тоді почала шукати профілі бібліотек, де працюють автори публікацій. Таким чином стала читати Харківську державну наукову бібліотеку імені В.Г. Короленка @hgnb_korolenko.  


Я і раніше переглядала цей профіль, він був серед рекомендованих, його читає багато людей, яких читаю я. Бібліотека публікує свої новини у Фейсбуці, а він мені не дуже подобається. Моєю улюбленою соціальною мережею є Google+.



ХДНБ імені В.Г. Короленка у Твіттері



На цьому звіт про роботу на третьому тижні навчання на курсі "Куратор змісту - 2017" завершую. Дуже дякую Главчевій Юлії Миколаївні за змістовні методичні матеріали до теми: "Робота з бібліотечними ресурсами". 


Дякую всім за увагу. 



Немає коментарів:

Дописати коментар