пʼятницю, 11 листопада 2016 р.

Створення бібліотечного сайту на Google Sites


Бібліотека ДПТНЗ "Шосткинське вище професійне училище" почала розміщувати власні матеріали у мережі Інтернет з вересня 2011 року. Матеріали готувалися у форматі pdf та надавалися для розміщення на сайті училища http://vpu19.narod.ru/ (новий сайт училища має адресу  http://vpu19.ucoz.ua).


Таке розміщення не завжди було оперативним, до того ж матеріалів було багато, а планів щодо подальшого розміщення інформації в Інтернеті — ще більше. Отже, виникла нагальна необхідність у створенні власного бібліотечного сайту.


У віконечку браузера “Пошук” було набрано “створити сайт безкоштовно”. Одразу з'явилося багато пропозицій від різних кампаній. Було переглянуто декілька варіантів хостингу: зразки сайтів, можливості, умови використання і таке інше.


У результаті проведеного аналізу прийнято рішення створити бібліотечний сайт на Google Sites. На вибір вплинула назва всесвітньо відомої та успішної кампанії Google: сервіс від Google повинен бути надійним та добротним, а також те, що не треба укладати ніяких угод із санкціями від “Виконавця”.


Для того, щоб приступити до створення сайтів на Google Sites, необхідно мати свій аккаунт в Google або ж зареєструватися. Далі необхідно увійти у свій обліковий запис і на своїй сторінці в продуктах Google вибрати сервіс Google Sites, за допомогою якого й буде створюватися сайт. Дії по створенню сайтів прості й докладно проінструктовані.


Ніяких проблем з реєстрацією аккаунту та створенням сайту не виникло. Був створений сайт Бібліотека ДПТНЗ “Шосткинське ВПУ”, який орієнтований в першу чергу на педагогічних працівників та учнів закладу, а також на бібліотечних працівників. Уявлення про структуру та наповнення бібліотечного сайту було ще до його створення.


Сайт повинен оперативно інформувати всіх учасників навчально-виховного процесу про те, що відбувається в бібліотеці, рекламувати бібліотеку та її послуги, надавати інформацію про нові надходження, забезпечення підручниками, містити інші корисні матеріали.


Було переглянуто багато сайтів різних бібліотек для того, щоб мати орієнтири у своїй роботі. Таким орієнтиром може бути професійний і досконалий сайт Національної парламентської бібліотеки України.


Звісно, що можливості безкоштовних сайтів Google дещо обмежені, але для сайту невеликої бібліотеки цілком достатні. Прикладом вдалого бібліотечного сайту, створеного саме на основі Google Sites, є сайт Линёвской детской библиотеки (рос.).


Перевагами Google Sites є: відсутність рекламних банерів; можливість установити спільний доступ до сайту для колективного редагування інформації; зручність використання при роботі з сайтом інших сервісів від Google: Google Analytics, Google Диск, Google Фото, Google+.


Приклади бібліотечних сайтів, створених в  Google Sites:

Бібліотека коледжу СНАУ;

Центральная библиотека Карасукского района;

Олександрівська районна бібліотека для дорослих.


Відео: "Сайт бібліотеки ПТНЗ на основі Сайтів Google". Для чого потрібен бібліотечний сайт училища та якими орієнтовно можуть бути його структура та наповнення.






Схожі повідомлення:

Чергова порція порад по роботі з Сайтами Google

Корисні поради по роботі з Сайтами Google


1 коментар: