пʼятницю, 8 січня 2021 р.

Вікі Майрон "Дьюї. Кіт з бібліотеки, який здивував весь світ"


Друзі, не можу не поділитися з вами своїми враженнями після прочитання цієї незвичайної книги. "Чим же вона незвичайна?", - запитаєте ви. По-перше тим, що у ній все-все - правда! Книжка не є художньою, це мемуари, присвячені дивовижній істоті, коту на ім'я Дьюї, який усе своє життя, 19 років, жив у публічній бібліотеці американського містечка Спенсер, штат Айова. І не просто жив, а виконував дуже важливу місію - він любив людей!


"Які переживання може винести тварина? Скільки життів у кішки? Як вийшло, що нещасне кошеня-підкидьок зробило маленьку бібліотеку місцем зустрічі місцевих жителів і центром тяжіння для туристів, одухотворило класичне американське містечко і стало відомим у всьому світі?".
"Дьюї чудово поєднується з бібліотекою і дуже важливий для неї. Він знімає стреси. Він дає людям можливість відчувати себе як вдома. Люди люблять його, особливо діти. Всім подобається проводити час з Дьюї. Він робить нас щасливими. Він один з нас".

"Він день за днем ​завойовував серця однієї людини за іншою. Він ніколи не залишав нікого без уваги, ні до кого не лащився, щоб отримати винагороду. Якщо ви були відкриті і чуйні, він існував заради вас. Якщо ви були замкнуті, намагався розворушити. 

Дьюї був особистістю: енергійною, чесною, чарівною, яскравою, скромною (для кота), і, крім того, він був другом для всіх і кожного. Справа була не тільки в його красі. І не в тому, що з ним була пов'язана якась гучна історія. Дьюї мав харизму, як Елвіс Преслі або інші люди, яких ми завжди будемо пам'ятати. 

У Сполучених Штатах є десятки бібліотечних котів, але ніхто і близько не підійшов до досягнень Дьюї. Він не був для людей просто черговим котом, якого можна погладити і посміхнутися йому. Кожен постійний відвідувач бібліотеки - усі до одного! - відчував, що у нього з Дьюї унікальні відносини. Він викликав такі почуття у всіх і кожного".

 

По-друге, книга цікава тим, що її авторка, Вікі Майрон, була власницею Дьюї та директоркою тієї самої бібліотеки. Події відбувалися з 1988-го по 2006-й рік. І у бібліотекарів інших країн є чудова можливість дізнатися, якою є американська публічна бібліотека зсередини, про її місце у житті громади та порівняти з тим, що відбувається і чим живуть вітчизняні бібліотеки.

Справляє враження те, що автоматизація бібліотечних процесів у бібліотеці Спенсера була упроваджена ще у 1994-му році. І, хоча пройшло вже немало років після подій, описаних у книзі, вони не відчуваються як минувщина, а подекуди схожі на майбутнє... У спогадах Вікі Майрон знаходимо кілька актуальних цитат щодо бібліотеки, бібліотекарів та книжок.  

"Бібліотека - це не комора і не склад... Це життєво важливий суспільний центр".
"Що може бути краще для моралі, ніж бібліотека, якою ми можемо пишатися?".
"У гарного бібліотекаря завжди десь в підсвідомості працює фільтр, який вловлює і обробляє інформацію".
"Гарна бібліотека не обов'язково повинна бути великою або красивою. Вона може не мати кращого оснащення, найефективнішого штату або багато користувачів... Головне в іншому - вона так бере участь в житті громади, що стає незамінною. Бібліотеці ніхто не надає значення, тому що вона завжди тут, поруч, і в ній завжди є те, що необхідно".
"Здавалося, бібліотеки створені для того, щоб діти губилися в них, щоб ніхто не міг знайти тебе, і це було найдивовижнішим".
"Книги пережили телебачення, радіо... Вони пережили Другу світову війну, Столітню війну, Чорну смерть і падіння Римської імперії. Вони пережили навіть темні століття, коли майже ніхто не вмів читати і книги переписували від руки. І вони не збираються здаватися Інтернету".
 
По-третє, книга Вікі Майрон занурює читача в атмосферу провінційного американського містечка, знайомить з укладом життя городян, їх традиціями, проблемами та досягненнями. Авторка відверто розповідає про себе, про свою родину. Перед нами постає реальність буття без жодної художньої вигадки.
"Світу властиво підносити унікальних і гучних, багатих і самозакоханих, а не тих, хто просто бездоганно робить свою справу".
"І хороше, і погане - це все просто життя. І нехай воно йде собі. Не варто переживати через минуле. Питання ось у чому: з ким тобі доведеться ділити його завтра?".
"Але більшості з нас, що живуть поруч з тваринами, треба розуміти, що доведеться пережити смерть своїх улюбленців. Тварини - не діти, і їм рідко вдається пережити своїх господарів".
"Коли ти старієш, з'ясовується, що прості речі далеко не такі прості. Даються взнаки симптоми артриту, відмовляють м'язи. Ти худнеш і стаєш незграбним".
"Всі старіють. Вісімдесятирічний не виглядає як двадцятирічний, та й не повинен. ...ми живемо в культурі одноразового користування, яка прибирає старих подалі з очей і намагається не дивитися на них. У них зморшки. У них пігментні плями. Вони не дуже добре пересуваються, у них тремтять руки, сльозяться очі, вони не дуже акуратно їдять... Нічого цього ми не хочемо бачити. Ми хочемо позбутися від споглядання старих і не думати про них. Але може бути, люди похилого віку і старий кіт можуть чогось нас навчити?".
"Знайти своє місце. Радіти тому, що в тебе є. Добре ставитися до всіх. Прожити гідне життя. Мова йде не про матеріальну її сторону, а про любов. І передбачити її ніколи не можна".
"Таке життя. Всі ми раз у раз прослизаємо між зубцями культиватора. Ми в синцях і порізах. Часом леза наносять глибокі рани. Щасливчики відбуваються кількома подряпинами, парою крапель крові - але це не найголовніше. Найголовніше - мати поруч когось, хто підніме вас, підтримає і скаже, що все в порядку".

  

Друзі, якщо ви є любителями кішок, то книга вам обов'язково сподобається. Прочитати її можна онлайн. Побачити Дьюи ви можете на відео

Дякую за увагу. 



6 коментарів:

  1. Тетяно, дякую за відгук! Захотілося прочитати, така цікава історія, незвичайна!!! Гарні цитати, сподобалися вислови про бібліотеку, значення бібліотеки для громади, ніби для нас написано, для сучасних бібліотекарів! Незвичайний кіт Дьюї!!! Обов'язково прочитаю!!!!Зацікавили, дякую!!!! Буду чекати наступних Ваших відгуків!!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Людмило, за чудовий коментар!!! Приємно, що вдалося зацікавити. Намагаюся брати приклад з Books and life!!! 😊

      Видалити
  2. Публікація Тетяни Жадан апелює до наших душ і сердець, прикликає, запрошує відчувати:"Пізнай, відкрий світ Любові через 4-лапого друга. Подивись, як можуть співіснувати люди і тварини, яким чудовим стає їх світ!" Відчувається чутлива глибінь душі автора публікації, здатність відчувати найтоньші струни в сприйнятті життєвих подій. Цитати, що пропонує читачеві Тетяна, щемливо торкаються багатьох важливих для людини питань, спонукають замислитись. Книга Вікі Майрон і глибока публікація-відгук бібліотекаря - то є Мова про Любов, спонукання до повноцінних почуттів. Мрію, щоб кожен прочитавший приєднався до площини ЛЮБОВІ, зробив більш наповненим і щасливим свій внутрішній світ і світ навколо себе!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Щиро дякую, Анжело, коментар просто неймовірний!!! Ви обов’язково повинні писати, з нетерпіням чекаю публікацій на Вашому блозі!!!

      Видалити
  3. Такі глибокі цитати... Хоча трохи нагадують "глвс вопиющего в пустыне". Особливо про те, кому дістається слава й популярність. А щодо Дьюї... Я уявила собі того кота в бібліотеці, як він розгулює поміж читачів... І як довго він прожив! От що значить - книги! Навіть котам вони продовжують життя, а що вже про людей казати! Дякую Вам, Тетяно Володимирівно, за глибоку анотацію цікавої книги!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую Вам за такий гарний коментар!!! Приємно, що публікація знайшла відгук у Вашій душі!!!

      Видалити