середу, 19 липня 2023 р.

Світовий бестселер: Джеймс Бовен "Вуличний кіт на ім'я Боб"

 


Це надзвичайно зворушлива історія про дружбу та пригоди кота Боба та вуличного музиканта Джеймса Бовена. Події відбувалися в Лондоні, і вони дійсно відбувалися, бо все у цій історії - правда. Почалася вона напровесні 2007 року, коли Джеймс зустрів у своєму під'їзді худющого рудого кота із залисинами у шерсті та геть подряпаного у бійці або в нещасній пригоді. 

Джеймс одразу зрозумів, що цей кіт - особистість. Кіт не виявляв жодних ознак страху. Навпаки, у ньому відчувалася спокійна, незворушна впевненість та цікавість. Він мав розумний погляд та зрадів, коли чоловік вирішив його погладити, бо легенько потерся об Джеймсову руку. У подальшому виявилося, що це бездомний кіт. І його дбайливим господарем став Джеймс.

Але все було геть не просто. Джеймс Бовен згадує: "Відповідальність за кота - то було останнє, чого я зараз потребував. Невдаха-музикант, колишній наркоман, нікчемний мешканець "благодійної" квартири, - я ледве міг нести відповідальність навіть за самого себе". Кіт отримав ім'я Боб. Завдяки Бобу життя Джеймса наповнилося новим сенсом та почало змінюватися на краще.

На вулицях Лондона Джеймс музикував, а ще продавав часопис "The Big Issue". Боб завжди був поруч. Колоритна парочка привертала увагу перехожих. Люди зупинялися й розмовляли з ними, фотографувалися, з'явилося багато шанувальників, постійних клієнтів, друзів. Матеріальне становище значно покращилося. Хоча вуличні заробітки не були стабільними та безпечними.

Боб і Джеймс стали дуже популярними: світлини та відео в Інтернеті, інтерв'ю у друкованих виданнях, а одного разу літературна агентка запропонувала Джеймсові написати книгу... "Вуличний кіт на ім’я Боб" (2012) — перша з восьми книг про Боба. Згодом було продано дев’ять мільйонів примірників більш ніж 40 мовами, завдяки чому вони посіли перше місце в списках бестселерів у всьому світі.

Українською мовою маємо дві книги Джеймса Бовена: "Вуличний кіт на ім'я Боб" (2016) та "Світ очима кота Боба. Нові пригоди Джеймса та його мудрого вуличного кота" (2017). Книги вийшли у видавництві "Рідна мова" (Київ, переклав з англійської Володимир Панченко, серія "Світовий бестселер рідною мовою"). У 2019-2020 роках тираж книжок додрукували.

На початку першої книги автор написав: Присвячую Брін Фокс... і всім, хто втратив друга". На початку другої читаємо: "Усім, хто присвятив своє життя допомозі безхатькам і знедоленим тваринам". Також додав такі вислови:
"Якби людину схрестити з котом, це покращило б людину, але погіршило б кота". Марк Твен
"Якщо поруч кіт, усе стає особливим... навіть самота". Луїс Камуті

За мотивами книги був знятий фільм "Вуличний кіт на ім’я Боб" (2016). Режисером фільму є Роджер Споттісвуд, сценарій Тіма Джона та Марії Нейшн, актор Люк Тредевей зіграв Джеймса. Однією з причин, через яку Люка Тредевея відібрали на головну роль, було те, що він вміє грати на гітарі та співати. В усіх сценах співає саме він.  Боб зіграв самого себе більшу частину фільму (його дублерами виступали ще 6 котів).

29 березня 2017 року картина отримала нагороду "Найкращий британський фільм" на Національній кінопремії Великобританії. Поява дуету на великому екрані привела його до ще більшої слави. У наступні роки Джеймс і Боб подорожували до Норвегії, Франції, Німеччини, Бельгії, Португалії та навіть Японії, а також займалися благодійністю: допомагали притулкам для тварин та безхатькам.

Коли вони досягали кожного пункту призначення, тисячі людей вишиковувалися в чергу, щоб побачити рудого кота, який радісно муркотів поруч із Джеймсом під час автограф-сесій та інтерв’ю, незважаючи на увагу, яку йому приділяли. "Він був щасливий, де б ми не були, поки він був зі мною", — згадував Джеймс. 

У листопаді 2020 року на екрани британських кінотеатрів вийшов фільм на різдвяну тематику "Подарунок кота Боба"Фільм вийшов посмертно, оскільки кіт Боб загинув у червні 2020 року... 13 червня 2020 року Боба погодували на кухні їхнього будинку в графстві Суррей, і востаннє його бачили приблизно об 23:00, а через півгодини Джеймс помітив, що його немає. 

У понеділок, 15 червня 2020 року, через два дні після зникнення, Боба знайшли мертвим на узбіччі дороги приблизно за 0,5 милі (0,8 км) від його дому. Встановлено, що причиною смерті стала гематома внаслідок збиття автомобілем, водій якого невідомий. Вважалося, що йому було щонайменше 14-15 років. Боб втік через мансардне вікно, яке помилково залишили прочиненим.

"Боб врятував мені життя. Ось так просто. Він дав мені набагато більше, ніж просто дружнє спілкування. З ним я знайшов мету в житті, якої мені бракувало. Успіх, якого ми досягли завдяки нашій книзі і фільму, був дивом. Боб познайомився з тисячею людей, торкнувся мільйонів життів. Ніколи не було такого кота, як він. І ніколи більше не буде...", - каже Джеймс Бовен.  

У південно-східному кутку парку в районі Іслінгтон можна побачити бронзову фігуру кота на ім'я Боб у натуральну величину, що сидить на стопці книг.  Тут же знаходиться лава з рожевого граніту з цитатою містера Бовена: "Він мій товариш, мій найкращий друг, мій учитель і моя споріднена душа. І він буде таким завжди. Завжди".

На церемонії відкриття скульптури Джеймс Бовен сказав наступне: "Я сподіваюся, що коли люди відвідають статую Боба або просто пройдуть повз, вони скористаються моментом, щоб згадати, що кожен заслуговує на другий шанс і що ніхто не самотній". Джеймс і Боб змогли подбати один про одного, і, у свою чергу їхнє життя стало легендою. 

Джеймс Бовен увічнив Боба не тільки у своїх книжках, але й присвятив йому пісні. На Ютубі можна переглянути офіційне музичне відео на пісню "And Then Came Bob" ("І тоді прийшов Боб") Джеймса Бовена з The Wild & Stray. Відео опубліковане у 2018 році. Прибуток від синглу передано The Big Issue Foundation, яка підтримує бездомних по всій Великобританії.

МОЇ ВРАЖЕННЯ 

Я прочитала обидві книги, які вийшли українською мовою, а третю книгу "Подарунок кота Боба" (рос.) прочитала онлайн. Ця невигадана історія полонила мене з перших рядків читання, одразу потрапила до самого серця, викликала захоплення, співпереживання, здивування, а ще наповнила душу якимось дивовижним теплом. Ох, зовсім недарма вона стала світовим бестселером... 

Боб дійсно був особливим котом: надзвичайно розумним, відданим, сміливим, волелюбним, допитливим, товариським, талановитим. Усі помічали розкішного рудого красеня та були ним зачаровані. До місця своїх заробітків Боб і Джеймс їздили автобусом №73, де Боб любив притискатися до вікна та спостерігати за тим, що відбувається назовні. 

Далі вони йшли пішки. Боб ходив на саморобному повідку, а потім на спеціальній шлейці. Але переважно Боб пересувався вулицями Лондона, сидячи на плечах у Джеймса. Кіт мав багато різноманітних шарфиків, які дарували йому шанувальники.  Він часто красувався у якомусь з них, а перед Різдвом - у костюмі Санта Лапуса. А ще, на радість публіці, Джеймс навчив Боба деяким трюкам.

Джеймс завжди ставився до знайденого кота з великою повагою, відповідальністю, любов'ю. І це людина, яка боролася з наркотичною залежністю, мала купу проблем та обмаль коштів. Він відніс Боба до клініки Служби захисту тварин, де оглянули знайду, надали допомогу та призначили лікування. Увесь свій заробіток Джеймс тоді віддав на ліки та котячий корм. 

Пізніше в клініці Бобу зробили операцію зі стерилізації, провели чіпування. Тобто Джеймс з самого початку повівся цивілізовано щодо здоров'я та безпеки кота. Боб не пручався, коли Джеймс давав йому таблетки, бо довіряв своєму компаньйону. Іноді рудий волів залишатися вдома, а не їхати до центру міста. Але зазвичай першим вискакував за двері, навіть у негоду, дощ і холод, щоб тільки бути поряд із Джеймсом.

Щодо фільму "Вуличний кіт на ім’я Боб" (2016): фільм непоганий, якщо не читати книгу. Люк Тредевей доволі органічно виглядає у ролі Джеймса; передана атмосфера лондонських вулиць; у фільмі можна побачити самого кота Боба. Не сподобалось те, що сценарій фільма істотно відрізняється від реальної історії, а фільм "Подарунок кота Боба" (2020) взагалі має мало що спільного з нею. Але це мій суб'єктивний погляд.

Дуже раджу книги Джеймса Бовена про кота Боба до прочитання!


Схожі публікації

Немає коментарів:

Дописати коментар