суботу, 18 лютого 2023 р.

Книга про книги: Метт Гейґ "Опівнічна бібліотека"


 
"Поміж життям і смертю стоїть бібліотека, - мовила вона. - І в тій бібліотеці полицям немає кінця. Кожна книжка дає шанс спробувати інше життя, яке людина могла б прожити. Подивитися, що вийшло б, якби вона обрала щось інше... Чи вчинила б ти по-іншому, якби мала змогу позбутися того, що тебе зараз гнітить?". 

Ця інтригуюча містично-філософська цитата з книги "Опівнічна бібліотека" (2020) є одночасно і епіграфом до неї. Британський письменник-фантаст та журналіст Метт Гейґ (нар. 1975) присвятив свою книгу "працівникам охорони здоров'я. І всім, чий обов'язок  - дбати про людей". Роман є бестселером "The New York Times".

Українською мовою книга вийшла у видавництві "Жорж" (Харків,  2021, переклад з англійської Ганни Яновської, редактор Роман Трифонов). Таким чином українці змогли читати "Опівнічну бібліотеку" вже через рік після її виходу у світ та дізнатися історію молодої жінки Нори Сід, чиє життя було суцільні жалі.

Через надмір жалів та збіг нещасливих обставин Нора відчула: вона не хоче, щоб наставало завтра. Нора вирішила померти. Але навіть "померти по-людські" в неї не вийшло, бо опинилася на межі життя і смерті, у бібліотеці, де зупинився час: електронний годинник Нори там завжди показував, що настала північ.

Виявилося, що опівнічною бібліотекою керує місіс Елм, колишня шкільна бібліотекарка Нори. Вони не бачилися вже дев'ятнадцять років. Школярка Нора часто проводила свій час за грою в шахи з місіс Елм, яка дуже добре ставилася до дівчинки. А зараз вони вдвох повинні обрати для Нори життя, в якому б та була щасливою...

Чим закінчиться роман "Опівнічна бібліотека" зрозуміло вже на самому початку книги, бо там є ще один епіграф: "Я ніколи не зможу стати всіма, ким хочу, і прожити всі ті життя, яких би хотіла. Я ніколи не зможу навчитися всього того, чого б хотілося. Та й навіщо мені цього хотіти? Я хочу жити і відчувати всі відтінки, тони й напівтони душевного та фізичного досвіду, можливого в моєму житті". 

Авторкою цитати є Сильвія Плат (1932-1963), американська феміністська поетеса і письменниця, одна з засновниць жанру "сповідальної поезії" в англомовній літературі. За життя Плат вийшла лише поетична збірка "Колос та інші поезії" (1960) і напівавтобіографічний роман "Під скляним ковпаком" (1963).

Злет творчої кар'єри поетеси був перерваний трагедією: на початку 1963 року, страждаючи від важкої депресії, Сильвія Плат наклала на себе руки. Метт Гейґ також постраждав від психічного розладу, коли йому було 24 роки. Він досі іноді страждає від занепокоєння. Тому зовсім невипадково деякі його книги підіймають теми душевного здоров'я.

Саме такою є "Опівнічна бібліотека". Весь роман має вигляд майстерної вправи, призначеної для боротьби з депресією та тривогою. Що найкраще може статися у вашому житті, а що найгірше? Що ви можете змінити, а що ні? Автор дає відповідь: "Поки ми живі, в нас завжди перебуває майбутнє з багатогранними можливостями".

Відомо, що психічний розлад вже був присутній у роду Метта Гейґа, тобто не виключено, що проблема дісталася йому у спадок та може і надалі передаватися нащадкам. Розраду собі письменник знайшов у книгах та читанні, які стали одним із шляхів до його гарного самопочуття.

Метт Гейґ ідентифікує себе як атеїст. Він сказав, що книги – його єдина істинна віра, а бібліотека – його церква. У 24 роки  Гейґ хотів накласти на себе руки. Але життя обернулося так, що тепер він письменник, який навчає читачів своїх книг та власних дітей: як пережити, коли майбутнє виглядає безрадісним.

Роман має лише одну сюжетну лінію та мінімум персонажів. Він написаний просто, читається легко та швидко, тому при читанні виникає відчуття, що книгу адресовано підліткам, хоча головним діючим особам більше тридцяти років. Але це другорядне. Головне інше: книга Метта Гейґа "Опівнічна бібліотека" надихає людей жити.


ЦИТАТИ ПРО БІБЛІОТЕКУ
"Виявилося, що перебувати в бібліотеці й не бажати взяти що-небудь із полиці практично неможливо".

"У бібліотекарів є знання. Вони відкривають людині дорогу до потрібних книжок. До потрібних світів. Вони знають найкращі місця. Як пошуковики, тільки наділені душею".

"У бібліотеки суворі правила. Книжки - цінні. Треба їх берегти".

ЦИТАТИ
"У кожному житті містяться мільйони рішень. Є серед них великі і малі. Але щоразу, коли одне рішення бере гору, результат не такий, як тоді, коли б перемогло інше. Відбувається незворотна зміна, яка далі веде до нових і нових змін".

"...Будь яке справжнє мистецтво - це передусім чистота зосередженості. Що більше занурюєшся у свою справу, то менше думаєш про все інше. Ніби припиняєш існувати й стаєш тим, що робиш".

"Доки не проживеш - не дізнаєшся".

"Жалі людину не полишають. Це не комариний укус - вони турбують усе життя".

"Навіщо інший всесвіт, якщо тут є собаки?... У мене хороше життя. У мене добрі друзі. У мене є собаки".

"Страх - це коли заходиш у підвал і хвилюєшся, що двері зачиняться за тобою і не відчиняться. Відчай - це коли двері за тобою зачинились і замкнулись".

"...Деякі істини неможливо побачити".

"Важливо не те, куди дивишся, а те, що бачиш".

"Те, що інколи здається пасткою, насправді є тільки витівкою розуму".

"Поки ми живі, в нас завжди перебуває майбутнє з багатогранними можливостями".

"Життя не треба розуміти. Його треба жити".

"Справжнє одкровення - виявити, що те, куди хотілося втекти, є тим самим місцем, звідки почалася втеча".

2 коментарі:

  1. Корисна популяризація книги)Обов’язково прочитаю👍

    ВідповістиВидалити