середу, 23 листопада 2022 р.

#Наші на карті світу: Юрій Кнорозов. Онлайн-презентація



Гортаючи сторінки книжки "#Наші на карті світу" журналістки Уляни Скицької, мою увагу привернуло дуже атмосферне фото: похмурий чоловік тримає на руках сіамську кішку. Вразив погляд цього чоловіка - виразний, надзвичайний, заглиблений у щось таке, що не доступне для розуміння пересічній людині. Точно таким самим поглядом дивиться на нас його кішка...

Хто ж ця людина, чим відзначилася? Адже до видання "#Наші" увійшли публікації про людей, українців за походженням чи місцем народження, яких визнав увесь світ, які змінили хід історії, чиї досягнення дивують і вражають. Саме такою людиною був Юрій Кнорозов (1922-1999), харків'янин, який розшифрував писемність індіанців майя.

На жаль, Юрія Кнорозова не дуже знають в Україні. Біографія вченого також недостатньо досліджена: публікації про нього містять розбіжності, сумнівну інформацію та залишають багато питань без відповіді. 19 листопада 2022 року виповнилося 100 років від дня народження Юрія Кнорозова. 

Друзі, до вашої уваги ювілейна онлайн-презентація.



4 коментарі:

  1. Дуже цікава, але, на жаль, маловідома інформація про українця, який заслуговує на увагу та пошану.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, росіяни вважають його своїм. Але ж він народився та 20 років прожив в Україні, школу закінчив, робітфак, 2 курси Харківського університету... Зовсім нічого про Кнорозова не знала, доки не прочитала у книжці #Наші. Була вражена. З'явилося бажання усім розповісти )

      Видалити
  2. Дякую за своєрідну інформацію. Дійсно Юрій Кнорозов видатна особа, про яку потрібно розповідати), щоб позбавитися наслідків колоніального минулого.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. 6 лютого 2023 - 140 років від дня народження Дмитра Павловича Григоровича (1883–1938), українського авіаконструктора, творця першого гідроплану. Людмилочко, подивись інформацію про нього. Це те, про що ти запитувала.

      Видалити