понеділок, 3 липня 2023 р.

Книга про книги: Антоніо Ітурбе "Бібліотекарка з Аушвіцу" + подкаст

 



"Бібліотекарка з Аушвіцу" (2012) - новинка на українському книжковому ринку: вона вийшла у видавництві "Vivat" (Харків, 2023, переклала з іспанської Іларія Шевченко). Автором роману є іспанський журналіст, письменник, професор Антоніо Ітурбе (нар. 1967). У 2013-му році книга була відзначена премією Troa в категорії "Романи про моральні цінності". Це роман про Голокост. 

Наскільки реальною є описана історія? Чи сподобалася книга? На що нарікають деякі її читачі? Разом із бібліотекаркою та книжковою блогеркою Людмилою Понкратовою (ютуб-канал "Books and life") розповідаємо про книгу та ділимося своїми враженнями. Запис розміщено на каналі подкастів вГолос Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки.





ЦИТАТИ ПРО КНИГИ
"Упродовж історії людства всі диктатори, тирани, пригноблювачі - арійці, африканці, азіати, араби, слов'яни - будь-якого кольору шкіри й ідеології - ті, що виступали за народну революцію або захищали привілеї аристократії, ті, що дотримувалися Божих заповідей або підкорялися військовій дисципліні, - мали дещо спільне: вони люто переслідували книжки. Так, книжки дуже небезпечні, адже заохочують думати".

"У цьому темному місці [Аушвіці], де людство перетворилося на власну тінь, присутність книжок слугувала свідченням менш похмурих і більш милостивих часів, коли слова лунали переконливіше, ніж кулемети". 

"Якщо нацисти забороняють книжки, це означає, що книжки на боці євреїв".

"Робота з книжками наближає дітей на один крок до нормального життя, про яке всі мріють".

"Книжки ніколи не втрачають пам'ять".

"Тієї ночі Діта відчула радість відкриття, зрозумівши одну просту річ: скільки б бар'єрів не звели всі нацисти планети, це не має жодного значення - достатньо розгорнути книжку, щоб подолати всі перешкоди".

"Розпочати читання - все одно що сісти в поїзд і вирушити у відпустку".

"Подібно до того, як Нільс Гольгерсон учепився за гусячу шию і полетів далеко-далеко, вона хапається за книжки з їхньої маленької бібліотеки, щоб вони витягли її з мулистого болота сумнівів".

"Врешті-решт, Герберт Веллс мав рацію. Машина часу таки існує - це книжки".

"Книжка - це двері, що ведуть до потаємного горища: достатньо відчинити їх, і ти опинишся там. І твій світ миттю зміниться".

"Той факт, що вона знову тримає книжки в руках, означає, що життя повертається в нормальне русло, що елементи пазла, грубо розтоптаного чиїмись чоботами, поступово стають на місце".

"Книжка - це хліб, спечений на дріжджах, що розбухають всередині, і вона живе, поки очі читача перетворюють бездушний папір на вогонь почуттів".


ЦИТАТИ 

"Дорослі марнують час на пошуки щастя, яке ніколи не знайдуть, а діти вміють вирощувати щастя будь-де, навіть на своїй долоні".

"Люди завжди знаходять прихисток у минулому, якщо не мають змоги мріяти про майбутнє".

"В юності один рік - майже все життя".

"Одержимість виживанням призводить до морального занепаду".

"Кепкування з інших - своєрідні ліки, що допомагають зцілити душевні рани й позбутися власних страхів".

"Ми - це наші мрії".

"Коли ми опиняємося на краю провалля, наше сприйняття реальності змінюється: все, що раніше видавалося величезним, стає крихітним, а все, що мало неабияке значення, виявляється несуттєвим".

"Правда - перша жертва війни".

"Є люди, які починають раптово згасати. Вони здалися".

"Страхи - нічні рослини, що проростають у пітьмі".

"Війна не лише калічить тіла, а й позбавляє людей розуму, вбиває душі".

"Війна - це річка, що вийшла з берегів. Повернути таку річку в потрібне русло дуже важко: якщо ти поставиш невеличку перепону, вона змете її зі свого шляху і помчить далі".

"Комунізм - мальовнича дорога, що веде в безодню".



 

Немає коментарів:

Дописати коментар