вівторок, 10 січня 2023 р.

Книга про книги: Кай Маєр "Сторінки світу"



"Варто цінувати чудову силу книг, тому що через них ми можемо перетинати і межі Землі, і межі часу. Ми дивимося в них як у дзеркало вічності, на речі, які справді є, і ті, яких не існує", - це рядки з дуже давнього твору "Philobiblion" (1344), що був написаний англійським єпископом, політиком, лорд-канцлером Сполученого Королівства  Річардом де Бурі (1287-1345).
 
Твір є похвалою книзі як засобу розумового і морального розвитку людини. Збереження, примноження та розповсюдження книг автор вважав богоугодною справою, тому більшу частину свого життя він присвятив колекціонуванню книг. "Philobiblion" став основою всієї майбутньої бібліофільської літератури, відкрив собою низку заповітів, звернених до бібліофілів (книголюбів) майбутніх часів. 

Саме бібліофільською літературою є фентезі-цикл для підлітків "Сторінки світу" німецького письменника Кая Маєра (нар. 1969). Тому слова Річарда де Бурі дуже доречно обрані епіграфом до кожної з трьох книжок циклу: "Простір бібліомантії" (2014), "Нічна країна" (2015), "Книга крові" (2016). Українською мовою трилогія вийшла у видавництві "Ранок" (Харків, 2021, переклад з німецької Н.М. Спесивцева). 

Кай Маєр розповідає про дивовижний світ, де все обертається навколо книжок, де скрізь книжки, де персонажі книжок опиняються у реальності... Це світ бібліомантії - книжкових чар, книжкової магії. Герої "Сторінок світу", наділені даром бібліомантії, за допомогою книжок здійснюють миттєві переміщення у просторі, спілкуються поза часом, створюють потужні вибухові хвилі, блискавки, впливають на думки інших.

Певні магічні здібності майбутні бібліоманти мають ще з дитинства, але набувають справжньої сили, коли знаходять свою Книгу душі. Для здійснення чарів бібліоманту необхідно розкрити її сторінкове серце. Світ бібліомантії фантастичний, загадковий, сповнений любові до книжок, але водночас, і дуже жорстокий: потужні бібліоманти спрямовують магію на здобуття безмежної влади.

Фурія Саламандра Ферфакс, 16-річна головна героїня "Сторінок світу", також є бібліоманткою. Разом зі своїми друзями вона протистоїть могутнім ворогам, бореться за справедливість, рятує знедолених, пізнає нові грані бібліомантського світу та шукає відповіді на питання про своє призначення в ньому. У творі Кая Маєра багато таємниць, химерних істот, бібліомантських речей, порталів.

Читаючи трилогію, уява створювала дійство у вигляді мультсеріалу: динамічний сюжет, насиченість спецефектами, приблизна прорисовка образів героїв, відсутність деталей, подробиць, особливих переживань, якихось вагань, довгих роздумів. Склалося відчуття, що автор не мав продуманого сюжету від початку, а вигадував його вже по ходу історії. Проте вийшло яскраво, захопливо, книжково... 


КНИЖКОВІ ЦИТАТИ
"Нові книжки мали запах друкарської фарби, клею та сподівань. Старі - пригод: власних і тих, про які в них ішлось. Добрі книги випромінювали аромат, який містив усе це і ще нотку магії".

"Було тихо, як у космосі. А можливо, бібліотека і є космосом: цілий всесвіт різноманітних світів, які тільки треба відкрити".

"Кожна книга - це місце, до якого можна повертатися знову і знову".

"Є люди, які живуть між сторінками світу. Відщепенці. Книгозалежні".

"Запах паперу, шкіри та історій був наче тепла ковдра, що лагідно огортала".

"Книги завжди будуть. І будуть люди, що їх читають".

"Можливо, всесвіт - це бібліотека в бібліотеці. Кожна книга є частиною іншої, кожна людина - вигадка автора, який сам, знову ж таки, є творінням іншого автора".

ЦИТАТИ
"Щастя - це завжди те, що є в інших".

"Він політик. У нього досить причин для того, щоб брехати".

"Ідеї не руйнують світ, вони його оновлюють".

"Помилки наче хвороба: вони виникають без попередження з чогось цілком здорового".

"Якщо десь у світі трапляється катастрофа, десь далеко, ми зазвичай говоримо "який жах", але вже через кілька хвилин повертаємося до наших турбот: до простроченої квитанції за паркування, до майбутнього обіду".

"У дзеркалі легше побачити правду: це наочний спосіб ставити під сумнів реальність, що оточує нас. У дзеркалі найчастіше бачиш себе не так як відчуваєш, правда?".

 

2 коментарі:

  1. Таню, дякую за такий змістовний відгук про книги Кая Майєра❤️📚 Я прочитала 2 книги і обидві мені сподобалися, чудова ідея на рахунок мультсеріалу, а взагалі, читаєш і ніби дивишся фільм з пригодами, фентезі, ефектами 💯💥 Гарні видання❤️ Чудова добірка цитат!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Людмилочко, за коментар, поширення, рекомендацію! Про "Сторінки світу" дізналася саме від тебе. І про відчуття, що ніби дивишся фільм також! У моїй уяві дійство виглядало як аніме)))

      Видалити