пʼятницю, 1 липня 2022 р.

Книга про книги: Еббі Ваксман "Книжкове життя Ніни Гілл"




Американська письменниця Еббі Ваксман (нар. 1970) присвятила роман "Книжкове життя Ніни Гілл" (2019) своєму вітчиму Джону "а також усім продавцям книжок та бібліотекарям, які небайдужі до авторів та читачів і які щодня знайомлять їх одне з одним". "Без вас світ був би таким самотнім", - додає авторка. Книжка вийшла у видавництві Vivat (Харків, 2021, переклад з англ. Є. Голобородько). 

29-річна Ніна Гілл живе в Лос-Анджелесі спокійним, усталеним, щасливим життям: читає книжки, працює в книгарні, бере участь у вікторинах, відвідує книжковий клуб, винаймає затишний флігель, де багато світла та книжкових полиць, в неї є мама, декілька друзів та чудовий кіт Філ. Кожен день Ніни розпланований заздалегідь. Але одного разу усе пішло не за планом...

Роман написано з гумором, сюжет є передбачуваним, але все одно читати цікаво. Жодних переживань для читача у книжці немає, вона відволікає, заспокоює та заряджає позитивом. Багато місця у сюжеті займає любовна лінія, на перебіг якої впливають психологічні проблеми Ніни, адже вона - інтроверт та часом страждає на панічні атаки. 

А чи багато в романі саме "книжкового"? Не багато, але дещо є. Виявляється, що у книгарні працівники не тільки продають книжки, але й проводять книжкові клуби та організовують творчі вечори, де автори книжок презентують свої новинки. Тобто, працівники книгарні роблять теж саме, що і бібліотекарі. 
Книжковий клуб для батьків та малечі. "Батьки з немовлятами на руках або колінах слухали, як для них читає якийсь юний актор, що міг заробити на цьому читанні якусь копійчину. Правду кажучи, під час заходу більшість батьків просто спала з розплющеними очима, а немовлята часто скочувалися в них з колін на килим з написом "Читання - це круто".

Книжковий клуб для дошкільнят. "Діти від трьох до п'яти років відвідують його з нянями, кидають одне в одного книжками, поки няні читають їм книжки. Захід дуже популярний. По-перше, тому що няні можуть трохи відпочити й поспілкуватися одна з одною, а по-друге, тому що батьки дітей можуть сказати: "О, няня щодня відводить Обержину та Саламандера на читання".

Книжковий клуб для молодших школярів. "У Ларчмонті було багато дітей, які захоплювалися читанням книжок, особливо дівчаток. Хлопчики також любили читати, але прочитане не обговорювали, тоді як дівчата жваво переказували прочитане одна одній... Розгорнувши книжку, щоб зрозуміти, про що вона, такі дівчатка застрягали в ній, аж поки за ними не приходили батьки". 
Авторський вечір. "Організувати такий вечір було доволі марудною справою. Авжеж. Розставити купу стільців, пересунути книжкові полиці, поналивати в пластянки білого вина, що на час приходу гостей стане теплим, нарізати сир, який завітриться, розкласти на тарілки крекери. І бути напоготові продати якомога більше примірників книжок автора чи авторки, ще й подбати, щоб той чи та могли їх підписати". 

Також цікаво було довідатися про поведінку відвідувачів книгарні в залежності від їх книжкових уподобань. 
"Любителі детективів були всюди, вони були ненаситні, віддані й натхненні. Вони одні з найкращих покупців у книгарні, неймовірно ввічливі. На самоті вони поглинали історії про кровожерливі прагнення помсти, хитрі розслідування та використання загадкових отрут, але в спілкуванні були чарівні й великодушні". 
"Читачі романтичних романів, як правило, були веселі й на все мали свою думку. Читачі науково-популярної літератури ставили багато запитань, і їх легко було зацікавити чимось. А ось шанувальників серйозних романів і фанатів поезії краще остерігатися".

Роман "Книжкове життя Ніни Гілл" є повністю художньою вигадкою, але все ж таки, сподіваюсь на те, що робота книгарні описана більш-менш реалістично. Сюжет роману також підтверджує, на жаль, що книжковий бізнес навіть в Америці не є аж таким прибутковим, бо власниця книгарні, де працює Ніна, йде на різні хитрощі аби тільки відтермінувати сплату оренди.

Друзі, що відбувається у справжній, невигаданій сучасній книгарні ви дізнаєтесь у наступній публікації блогу під рубрикою "книга про книги"


Схожі публікації

2 коментарі:

  1. Тетяно, дякую за відгук! Сподобався! Захотілося прочитати книжечку! Цікаво про клуби🤗📚і взагалі, розумію, що буде приємне читання💥👍🌸🌿🌸

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Про клуби та авторські вечори - дуже схоже на роботу публічної бібліотеки. Навряд чи наші книгарні таким займаються... Згадую, що у вас на юнацькому відділі також є книжковий клуб, так? Людмило, а ти згодна, що молодші школярі - найактивніші читачі? Дякую тобі за коментар!

      Видалити