вівторок, 7 листопада 2017 р.

Куратор змісту - 2017. Відкриті освітні ресурси та курирування



Шановні читачі блогу, тьютори, учасники курсу 

"Куратор змісту - 2017", вітаю вас!


До вашої уваги черговой звіт про виконання завдань дистанційного курсу. Отже, друге завдання тижня №2 полягало в роботі з відкритими освітніми ресурсами. Ця тема для мене повністю нова, бо ніколи не доводилося ними користуватися, хоча я й бібліотекар і постійно займаюсь тематичним пошуком. Перш, ніж приступити до завдання, ознайомилася з добіркою матеріалів К. Бугайчука, рекомендованих в курсі. А далі все затягнулося, єдине, що одразу вийшло - це вказати в своєму блозі ліцензію Creative Commons:


Creative Commons License
Vpulibrary by Татьяна Жадан is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.


Завдання: виконати пошук навчального матеріалу в репозиторіях відкритих освітніх ресурсів по темі курирування.

 

Нагадаю, що моєю темою курирування є: "ІКТ в бібліотеці". По активному посиланню з презентації К. Бугайчука перейшла на Наукову електронну бібліотеку eLIBRARY.RU й задала пошук: "информационные технологии в библиотеках". Результатів отримала занадто багато, довелося скористатися розширеним пошуком та обмежитися лише книгами та журнальними статтями, виданими за 3 останні роки, потім переглянула за 5 останніх років. Завантажила собі для зразка 3 документа, доступних безкоштовно:


Третьяков А.Л. Развитие информационно-телекоммуникационных технологий в библиотеках: результаты анализа публикаций // Труды ГПНТБ СО РАН. 2014. № 7. С. 438-446.


Мамина Р.И., Пирайнен Е.В. Роль и значение библиотеки в современном информационном пространстве // Библиосфера. 2016. № 4. С. 39-45.


Макеева О.В. Использование новых информационных технологий как средство адаптации библиотек к современной социокультурной среде // Труды ГПНТБ СО РАН. 2013. № 4. С. 39-47.


Пошук на eLIBRARY.RU


Скористалася й іншими посиланнями з презентації К. Бугайчука для пошуку потрібного мені контенту. На сайті Институт ЮНЕСКО по информационным технологиям в образовании (рос.) знайшлася інформація про електронні курси:  

 

Информационные и коммуникационные технологии в образовании

Открытые образовательные ресурсы

Методика создания и проведения презентаций 


Е-курси ИИТО ЮНЕСКО



Електронні курси схожої тематики є на українському громадському проекті PROMETHEUS:

 

Цифрові комунікації в глобальному просторі


Е-курси PROMETHEUS



Далі я переглянула велику кількість відкритих освітніх ресурсів (перелік з Вікіпедії, з сайту бібліотеки СумДУ), зареєструвалася на Academia.edu, заходила на GoogleScholar... Отже пошук у мене вийшов хаотичний, не дуже результативний, затратний в часі і зусиллях. Але є й позитивниі моменти: познайомилася з багатьма OER, з'явився деякий досвід.  

По відкритих освітніх ресурсах додам, що значна кількість повнотекстових публікацій по темі курирування знайшлася на сайті Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського, наприклад:


Вінічук І. Інформаційно-комунікативні технології як засіб удосконалення бібліотечної системи України в умовах становлення інформаційного суспільства / І. Вінічук // Бібліотечний вісник. - 2012. - № 3. - С. 8-15. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bv_2012_3_2

 

Присяжна Л. Роль сучасних інформаційних та телекомунікаційних технологій у контексті розвитку бібліотек [Електронний ресурс] / Л. Присяжна // Наукові праці Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського. - 2011. - Вип. 30. - С. 228-236. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/npnbuimviv_2011_30_21


Пошук на НБУВ


Завдання: знайти в мережі матеріали ліцензіями Creative Commons. Зробити аналіз виконаного пошуку. 


Пошук здійснювала за допомогою офіційного сайту Creative Commons. Обрала результати пошуку "за минулий рік", щоб знайти актуальні на сьогодняшній день ресурси.


Офіційний сайт Creative Commons


Знайшла гарний ресурс по темі курирування: Information Technology and Libraries, який містить матеріали, що відносяться до всіх аспектів інформаційних технологій у всіх типах бібліотек. 


Information Technology and Libraries


Блог Librarianship Studies & Information Technology (дослідження в галузі бібліотечної справи та інформаційних технологій, автор: Salman Haider) також став цінною знахідкою для мене. 


Librarianship Studies & Information Technology


Ще один блог this is a digital information technology (позиціонується, як "захоплюючі теми, пов'язані з бібліотекою та інформатикою", автор: Mariana Strassacapa Ou).


this is a digital information technology


International Journal of Next Generation Library and Technologies (ISSN 2395 – 5201) Відкритий електронний журнал по бібліотекознавству та інформатиці.


International Journal of Next Generation Library and Technologies (ISSN 2395 – 5201)


Ще кілька посилань:

 

The Impact of Information Technology on Library Anxiety: The Role of Computer Attitudes

 

Introduction to Library and Information Science/Technology and Libraries: Impacts and Implications

 

Application and Uses of Information Communication Technology (ICT) in Academic Libraries: An Overview

 

Library Professionals’ Perception on the ICT Applications in Engineering College Libraries: A study on Tamil Nadu, India

 

Костромина С.П. Библиотечный креатив: практика деятельности 


Висновок: тема курирування "ІКТ в бібліотеці" широко представлена в репозиторіях відкритих освітніх ресурсів. Щодо матеріалів із ліценціями Creative Commons, то їх теж не бракує, але знайти якісний оригінальний контент не просто, сподіваюсь, що надалі зумію працювати більш ефективно.





Немає коментарів:

Дописати коментар