пʼятницю, 10 листопада 2017 р.

Куратор змісту - 2017. Тиждень №2


Шановні читачі блогу, тьютори, учасники курсу "Куратор змісту - 2017", до вашої уваги - звіт про результати навчання на другому тижні дистанційного курсу. 


Перше завдання тижня було найлегшим: висловити свої думки про куратора змісту, його діяльність та функції. Результатом виконання завдання став пост "Я - куратор змісту". Мені сподобалися всі визначення куратора змісту, які наводяться у навчально-методичному посібнику до курсу, і під кожним з них я готова підписатися. Моє власне визначення (одним реченням) таке: 


куратор змісту – це обізнаний з певної теми користувач мережі, який за допомогою веб-інструментів постійно збирає, фільтрує, зберігає, коментує та поширює серед своєї цільової аудиторії цінний і надійний контент з теми. 


Друге завдання тижня я оцінюю, як найскладніше: виконати пошук матеріалу у репозиторіях відкритих освітніх ресурсів за темою курирування; знайти в мережі матеріали з ліцензіями Creative Commons. Зробити аналіз виконаного пошуку. Результати моєї роботи над завданням містяться у пості "Відкриті освітні ресурси та курирування".


Я не дуже задоволена своєю роботою над другим завданням: замість професійного, свідомого підходу вийшли "метушня" та хаос. Тому хочу порекомендувати читачам блогу перелік ресурсів відкритого доступу на сайті Електронної бібліотеки України ELibUkr, який знайшла пізніше. Це доволі розгорнутий перелік, окрім посилання на ресурс, він містить ще і його короткий опис. Тому можна зорієнтуватися, де саме шукати власну тематику.


Ресурси відкритого доступу ELibUkr


На ELibUkr я знайшла корисний для себе ресурс E-LIS — відкритий архів з бібліотечних та інформаційних наук, а також суміжних галузей знань, що містить понад 3,5 тис. текстів опублікованих і неопублікованих наукових та технічних документів. Це вже спеціалізований ресурс, тому пошук матеріалів по темі курирування: "ІКТ в бібліотеці" видає значну кількість результатів.


Пошук на E-LIS

Завдання: вказати у своєму блозі ліцензію Creative Commons, труднощів не викликало. Обрала для себе напис англійською мовою, бо українською він відображається не дуже коректно: деякі слова без усякої потреби починаються з великої літери, і вирішила розмістити напис на видному місці.


Третє завдання тижня: зареєструватися у сервісах Scoop.it та rebelmouse.com; оцінити роль цих сервісів у курируванні змісту. Отже, зареєструвалася на Scoop.it, створила тему "ICT in Libraries". Підтягнулися контакти кураторів, яких я читаю в Твіттері. Переглянула їх теми курирування, підписалася на ті, що відповідають моїй тематиці. Додала в контакти ще одного куратора, матеріали якого знайшла в переглянутих темах. Розмістила букмарклет (кнопку) "Scoop.it!" сервіса в браузері. 


Спробувала знайти контент для своєї теми в самому сервісі за різними ключовими словами, потім вела пошук в Google. Вартих уваги та ще й "свіжих" матеріалів не знайшла, тому взяла їх у інших кураторів і додала один свій (публікація з власного блогу). Сервіс Scoop.it дуже сподобався, він зрозумілий, зручний, має гарну візуалізацію. Обов'язково буду ним користуватися. Віджет свого профіля на Scoop.it розмістила на блозі, через нього і захожу на сервіс.


Тема "ICT in Libraries" на Scoop.it 


З реєстрацією на сервісі RebelMouse проблем не виникло. А от всередині все не просто, сервіс містить багато налаштувань. Для того, щоб розібратися потрібен час. На пошту частинами надходить довідка про користування RebelMouse. На головній сторінці облікового запису відображаються всі мої дії у Твіттері: твіти, ретвіти, коментарі, уподобання, випуски газети Paper.li, добірка із Scoop.it. Все це можна поширювати по різним соціальним мережам. У браузері розмістила букмарклети: "post" та "edit post". RebelMouse мене дуже зацікавив, є велике бажання детально вивчити його та використовувати у своїй роботі. "Підозрюю", що зовсім не випадково RebelMouse включено до курсу "Куратор змісту".


Головна сторінка на RebelMouse

Ось таким, складним і одночасно цікавим, виявився мій другий тиждень навчання на курсі "Куратор змісту - 2017". Далі буде.




Немає коментарів:

Дописати коментар