неділю, 7 січня 2024 р.

Безкоштовні Інтернет-ресурси для книголюбів



Шановні друзі, до вашої уваги актуальна добірка Інтернет-ресурсів, на яких можна безкоштовно читати, завантажувати, слухати літературні твори українською мовою. Усі покликання активні. Надається коротка анотація до ресурсу.

УкрЛіб - Бібліотека Української Літератури. Найбільша онлайн бібліотека української та світової літератури українською мовою. УкрЛіб — скорочення від Ukrainian Library (українська бібліотека).  

УКРЛІТ.ORG - публічна електронна бібліотека української художньої літератури. Основні розділи: українська література (переважно класика), тлумачні словники, транслітерація та ін. Аудиторія: школярі, студенти, вчителі, широкий загал. 

UkrBooks.com - українська та світова література. Мета сайту: зібрати найповнішу бібліотеку творів українських письменників від найдавніших часів до сучасності.

Libruk - Українська електронна бібліотека. Сайт Libruk зібрав твори різних за жанром і часом українських письменників-класиків і сучасних авторів. На сторінках Libruk можна ознайомитися з біографією письменників України, залишити коментарі. Окремий розділ Самвидав дозволяє безкоштовно опублікувати свої власні книги.

E-bookua - велика колекція книг українською мовою. Колекція розподілена за розділами: біографії, історичний роман, пригоди, фантастика, фентезі, детективи, наука і освіта, любовні романи, дитячі та інші. Є окремий розділ з аудіокнигами української та зарубіжної літератури.

JavaLibre - бібліотека книг українською мовою. Література українською мовою зібрана на сайті у форматах: jar, jad, txt, fb2, epub, doc, зручних для читання на мобільних пристроях. Історичні книги, байки, гумор, дитяча література, жіночі романи, казки, наука, поезія, релігія, філософія,  фантастика, фензі доступні читачам.

Чтиво - вільна онлайн-бібліотека україномовної літератури. Доступне читання безпосередньо з сайту без реєстрації. Однак зареєстровані читачі можуть взяти безпосередню участь у наповненні та вдосконаленні Чтива. У бібліотеці також розміщені роботи іноземними мовами з української тематики.

ПОЕТИКА - Бібліотека Української Поезії. Найпопулярніша в Інтернеті поетична бібліотека українською мовою. Створюється на неприбуткових засадах групою волонтерів.

Diasporiana - електронна книгозбірня світової україніки. Заснована 2011 року О. Богуславським (нар. 1968, м. Запоріжжя). Одна з найбільших колекцій оцифрованих документів, виданих українською діаспорою в еміграції.

Українська література - електронна бібліотека. Шановні учні, а також поціновувачі української літератури, саме тут Ви маєте можливість отримати вільний доступ до кращих творів класичної української літератури, з якими ми всі почали знайомство ще в школі. Для зручної і швидкої роботи з матеріалами сайту, всі письменники були структуровані за алфавітним покажчиком. Вам необхідно всього лише в один клік обрати потрібного автора і перед Вами відкриється сторінка зі списком усіх необхідних матеріалів, що відносяться до автора. В цей список входять: біографії письменника (детальна і коротка); твори письменника, які можна читати прямо на сайті або ж скачати в різних форматах; скорочені твори та перекази; аналіз і характеристики творів. Користуйтеся і радьте друзям!

UKRDRAMAHUB - портал сучасної української драматургії. На цьому сайті зібрані п’єси сучасних українських авторів/рок, українською мовою. П’єси різного напрямку, жанру і для різної аудиторії. Для зручності знайомства з автором/кою та його/її творчістю пропонуємо переглянути сторінку з короткою автобіографією та анотації на кожну представлену на сайті п’єсу. Сподіваємося, що ця бібліотека стане промоційною платформою української сучасної драматургії, сприятиме плідній комунікації між митцями театрального, і не тільки, напрямку і підтримає розвиток та розбудову сучасного українського театру. Засновниця бібліотеки Ірина Гарець. 

Sound Books - платформа для прослуховування аудіокниг, оповідань та вистав, записаних як любителями, так і професіоналами у відкритому доступі. Щодня публікуються нові матеріали, які створюються користувачами по всьому інтернету. Ви також можете взяти участь, записавши свою книгу в аудіоформаті або отримавши дозвіл на такий запис автора і надіслати на пошту: info@sound-books.net (приймаються тільки аудіозаписи на українській).

СЛУХАЙ - бібліотека аудіокниг українською мовою. В грудні 2018 року в Україні запустили першу онлайн-бібліотеку аудіокниг українською мовою. До бібліотеки «Слухай» увійшло понад 100 прозових та поетичних аудіокниг української класики зі шкільної програми, а також твори сучасних письменників, які начитували самі ж автори. Також до озвучування долучилися теле- та радіоведучі, актори театру й кіно, музиканти. Бібліотека стане в пригоді як для школярів, так і для дорослих та молоді, а особливо людей з вадами зору.

4Read.ORG - аудіокниги онлайн. Найбільша колекція аудіокниг онлайн українською мовою. Усі аудіокниги можна слухати безкоштовно.

Читанка - дитяча публічна онлайн-бібліотека. Коли ми були дітьми, у нас було дуже багато дитячих книжок. Зокрема, україномовних. Це були прекрасні книжки з чудовими малюнками. Немало з них і досі збереглися. Ми хочемо поділитися цим добром із сучасними дітьми. Ми не скануємо сучасні дитячі книжки і не станемо їх викладати на цей сайт, якщо нам хтось надішле. Сучасну дитячу книгу можна купити у крамниці. У нашій бібліотеці будуть тільки ті книги, які давно не перевидаються і яких у крамницях не знайдеш.

Українська казка. Читати онлайн. © Тарас Капущак, ідея, впорядкування, художнє оформлення, 2006-2024.

Дерево Казок - казки для дітей та дорослих. Безкоштовний архів авторських та народних казок, написаних українською мовою. Читати та слухати казки онлайн. 

Немає коментарів:

Дописати коментар