четвер, 20 червня 2024 р.

Література для юнацтва (young adult): Коллін Гувер "Без Меріт" + подкаст

 


Коллін Гувер (нар. 1979)  найпопулярніша американська письменниця, авторка міжнародних бестселерів у жанрах: романтична проза, young adult, трилер. «Мені не подобається бути обмеженою одним жанром, — йдеться у профілі Коллін Гувер на Goodreads (соціальна мережа для книголюбів, США). — Якщо ви посадите мене в коробку, я кігтями видеруся звідти». Тому в її книгах жанрів може бути одразу кілька.

Роман "Без Меріт" (2017) є типовою young adult літературою, тобто написаною для юнацтва. Утім таку літературу із задоволенням читають і дорослі (дослідження показують, що вони становлять половину читачів young adult літератури). У романі підіймаються надзвичайно актуальні для підлітків та юнацтва теми: конфлікти в родині, кохання, сексуальний досвід, ризикована поведінка, психічне здоров'я. 

Головна героїня твору — сімнадцятирічна школярка Меріт Восс. Велика родина Воссів має скандальну репутацію. По-перше, тому що мешкає у домі, який раніше був церквою, про що нагадує двометрова статуя Ісуса Христа на східній стіні будівлі. По-друге, під одним дахом цього незвичайного будинку уживаються батько з новою дружиною та їх чотирирічним сином, троє його майже дорослих дітей від першого шлюбу та їхня матір.

Стосунки в родині дуже напружені: непорозуміння, сварки, недомовки, таємниці, образи. Меріт страждає через це, тому часто не стримується і провокує конфлікти, злість і гнів переповнюють її. Вона перестала ходити до школи, а батьки здається цього не помічають, чи їм до неї байдуже. Меріт почувається невдахою та зайвою. І одного разу дівчина вирішить, що "без Меріт" усім буде краще, але спочатку вона покладе край брехні. 

Книгу "Без Меріт" можна віднести і до романтичної прози. За неї Коллін Гувер отримала премію Goodreads Choice Award у номінації «Найкращий твір у жанрі romance». Вже на другій сторінці книги ми стаємо свідками дивовижної романтичної історії. А почалася вона з того, що у Меріт є приголомшлива колекція трофеїв, яких вона не вигравала, а придбавала в комісійних магазинах, на гаражних розпродажах, або їх їй дарували, а один вона вкрала.

Зазвичай новий трофей з'являвся після того, як в житті Меріт "ставалося щось паскудне". Того дня вона зайшла за черговим трофеєм до місцевої антикварної крамниці. І вже, коли прямувала до каси, помітила на другому поверсі крамнички незнайомого хлопця. Він спостерігає за Меріт, перехилившись через поруччя. Щойно їх погляди зустрічаються, незнайомець усміхається. Меріт усміхається у відповідь... 

А далі події розгортаються зовсім неочікувано, і що означають слова хлопця: "Ти мене поховаєш"? Загадок з кожною сторінкою стає тільки більше. Поворотні сюжети інколи здаються епатажними. Проте у книзі вистачає й тепла, щирих почуттів, турботи про ближнього. Американський журнал Romantic Times Book Reviews відгукується про "Без Меріт" таким чином:

"Гувер розповідає про якості, що й роблять нас людьми... Неймовірно пронизлива історія про сім'ю, оповиту таємницями й загрузлу в психологічних проблемах, і про потребу підтримувати людей у складні часи". 

Українською мовою роман вийшов у видавництві "Віват" (Харків, 2023 рік, переклала з англійської Вікторія Ярмольчук). Книга захоплює одразу, і важко примусити себе її закрити, доки не дочитаєш до кінця. Розчаровує лише дизайн обкладинки, бо зовсім не відповідає змісту твору. Завдяки благодійному проєкту "Книжковий дощ для бібліотек Шостки", книга є у фонді Шосткинської центральної міської бібліотеки.

Друзі, рекомендую роман Коллін Гувер "Без Меріт" до прочитання.  


Розповідь про книгу Коллін Гувер "Без Меріт" на каналі подкастів вГолос Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар