понеділок, 15 лютого 2021 р.

10 відомих сучасників про бібліотеку і бібліотекарів




"Бібліотека - відкритий публічний простір". Ще рік тому саме так і було. Але  пандемія коронавірусу призвела до того, що сьогодні бібліотеки - це не зовсім відкритий, і не зовсім публічний простір... Тобто, до вже існуючих викликів, які стояли і стоять перед бібліотеками, додалися нові. 

Нова реальність потребує від нас, бібліотекарів, самовідданої праці, творчого мислення, відмови від стереотипів, упровадження інновацій, пошуку додаткових шляхів до користувачів. У таких умовах розуміння важливості бібліотек для суспільства та слова підтримки є вкрай необхідними.

Друзі, до вашої уваги нова добірка цитат про бібліотеку та бібліотечну професію. 




Джилл Байден

(американська вчителька, 

46-а Перша леді США, нар. 1951)

"Коли я була маленькою дівчинкою, я кожні два тижні ходила до нашої місцевої бібліотеки і брала стільки книг, скільки могла унести в руках".
"У великих і малих містах бібліотеки виконують мету, яку майже ніщо інше не виконує. Вони - місце інформації для всіх; місце, де люди можуть зібратися разом як спільнота. Це книжкові ряди, знання поколінь, зібрані і відкриті для всіх. У світі, де так багато інформації, яку потрібно здолати, ви [бібліотекарі] допомагаєте студентам розвинути навички критичного мислення".
"Прямо зараз завдяки вам [бібліотекарям] хтось думає краще. Хтось стоїть трохи вище, тому що ви допомогли йому здобути необхідну впевненість. Хтось працює старанніше, тому що ви підштовхнули його спробувати. А хтось став добрішим, тому що ви показали йому, що це означає".




Сергій Жадан

(український письменник, нар. 1974)

"Завжди любив бібліотеки". 

"Якщо обирати на чий бік стати – бібліотекаря чи міністра, я буду за бібліотекаря".  

"Бібліотеки – це не просто полички з книгами, а осередки, навколо яких має бути зосереджено культурне життя". 
"Видавці і письменники не мають стояти осторонь від долі бібліотек. Бібліотеки не про те, щоб зберігати, а про те, щоб ділитися. Тому ми приречені на співпрацю". 
"Мені здається, страшенно важлива річ, щоб бібліотеки мали контакт із живою літературою, тобто з письменниками". 

"...в сьогоднішньому нашому житті, в маленьких містечках, районних центрах чи селищах міського типу бібліотека виконує функцію не просто книгозбірні, а своєрідного культурного центру. Дуже часто люди ходять туди не лише читати книжки, а й улаштовувати зустрічі або просто спілкуватися, використовуючи цей простір для саморозвитку та самоосвіти. У цьому випадку дуже важливо підтримати такі центри". 

"Безперечно, дуже важливо наповнювати фонди бібліотек свіжими виданнями, які стоять на полицях книгарень. Але не менш важливо нагадати читачам, які вже забули, що таке бібліотеки, що вони є, далі працюють, у них є новини, туди приїжджають письменники". 

"Мені здається, ми зарано почали ховати паперову книгу та бібліотеку як таку. Зараз, гадаю, той час, коли бібліотеки переживають нову хвилю інтересу, власних ініціатив, власного життя. І треба цю хвилю підтримати". 

"...[бібліотека] це не просто приміщення, наповнене книгами. Ти бачиш, що воно наповнене ідеями, що це інституція, де працюють люди, які страшенно люблять книги та хочуть, щоб до них приходили читачі".





Ерік Кліненберг

(американський соціолог, нар. 1970)


"Демократичне суспільство базується не тільки на спільних цінностях, а й на спільних просторах, якими можуть стати, зокрема, публічні бібліотеки, як важлива частина "соціальної інфраструктури" майбутнього".
"Бібліотеки навіть важливіші для сучасної спільноти, ніж ми думали, і повинні фінансуватися відповідно".
"Бібліотеки не є тими установами, які приходять на думку політикам і лідерам місцевих громад, коли обговорюються важливі соціальні питання. Однак саме бібліотеки є найбільш важливою частиною соціальної інфраструктури, і в той же час найбільш недооціненою".
"Коли настають важкі часи, бібліотечні бюджети зменшуються в першу чергу".
"Бібліотечна і соціальна структура вкрай важлива для пом’якшення проблем жителів міста – таких, як ізоляція і самотність".
"Чому ж чиновники не прагнуть визнавати цінність бібліотек та їх роль в соціальній інфраструктурі? Може тому, що принципи, які лежать в основі бібліотек – що всі люди заслуговують вільного і відкритого доступу до нашої спільної культурної спадщини і можуть використовувати отримані ними знання, – не збігаються з маркетинговою логікою, домінуючою в наш час (якби бібліотек зараз не існувало, то сучасні люди навряд чи б їх винайшли)? І, можливо, тому, що занадто мало впливових людей розуміють роль бібліотек, особливо при можливому збільшенні їх фінансової підтримки".
"Бібліотеки забезпечують вільний доступ до найширшого кола культурних матеріалів для людей будь-якого віку і етнічних груп".
"Для літніх людей, особливо самотніх, бібліотеки – прекрасне місце для культурного дозвілля в компанії інших людей, адже тут є книжкові клуби, кінопокази, курси шиття, заняття з мистецтва, музики, обговорення поточних подій та навчання комп’ютерним навичкам".
"Бібліотеки багато значать і для молодих. Вони привчають дітей до читання, допомагають підліткам і молоді відчути себе незалежними, надаючи читацький квиток і дозволяючи самим вибирати книги, пропонують їм безпечний простір замість вулиці".
"Бібліотекарі допомагають школярам і студентам виконувати домашні завдання і організовують для них позашкільні розвиваючі програми з мистецтва, науки, музики, іноземних мов і математики. Вони рекомендують книги, авторів, іноді навіть жанри для читання, коли молоді люди шукають щось особливе...".
"Бібліотеки допомагають родинам. Вони надають соціальний простір і різні програми для молодих батьків, для бабусь і дідусів, для матусь, які відчувають себе самотніми, відірваними від суспільства і втомленими від щоденних рутинних турбот про малюків. Бібліотеки допомагають людям знайти друзів серед живучих поруч сусідів та піклуються про дітей". 




Василь Кметь

(історик, директор Наукової бібліотеки 

Львівського національного університету 

імені Івана Франка, нар. 1975)

"Бібліотека — це не просто будинок чи відділення, а насамперед люди, соціум, простір".
"Ми мусимо переконати читача прийти до нас, бо існуємо для нього".
"Держава має зрозуміти, що бібліотека — це надпотужний інформаційний ресурс і стратегічна зброя, яка нічим не гірша за військову".
"Бібліотеки мають еволюціонувати і бути засобом реалізації національної політики у сфері науки і техніки, захисту і промоції національних інтересів та пріоритетів".
"Бібліотеки мають ставати потужними сучасними ресурсними центрами, а бібліотекар має змінити психологію — із хранителя на менеджера інформаційних потоків".
"Бібліотека має бути простором творення, лабораторією. Це щось на кшталт сучасного коворкінгу". 




Андрій Курков

(український письменник, нар. 1961)


"Бібліотеки - це ті місця, які можуть стати майданчиками для дискусій та освітніми центрами. Тому важливо їх підтримувати". 




Вікі Майрон

(американська письменниця, 

бібліотекарка, нар. 1947)


"Бібліотека - це не комора і не склад... Це життєво важливий суспільний центр".
"Що може бути краще для моралі, ніж бібліотека, якою ми можемо пишатися?".
"У гарного бібліотекаря завжди десь в підсвідомості працює фільтр, який вловлює і обробляє інформацію".
"Гарна бібліотека не обов'язково повинна бути великою або красивою. Вона може не мати кращого оснащення, найефективнішого штату або багато користувачів... Головне в іншому - вона так бере участь в житті громади, що стає незамінною. Бібліотеці ніхто не надає значення, тому що вона завжди тут, поруч, і в ній завжди є те, що необхідно".
"Здавалося, бібліотеки створені для того, щоб діти губилися в них, щоб ніхто не міг знайти тебе, і це було найдивовижнішим". 




Антон Мартинов

(український підприємець, 

видавець, нар. 1988)

"На фоні системного подорожчання книг — бібліотека не втрачає своєї актуальності, але переходить у формат сучасного книжкового фонду із додатковою пропозицією дозвілля для навчання і розвитку протягом всього життя.
Традиційні бібліотеки були організовані як монолітні бюрократичні організації, ієрархічні, структуровані з чіткими правилами. Сучасні бібліотеки базуються на партнерстві, кооперації, волонтерстві.
Місія сучасної бібліотеки полягає у розширенні можливостей громадян, соціальних інновацій, особистого досвіду, залучення та включення громадян у життя спільноти".





Віталій Портников

(український журналіст, письменник

телеведучий, нар. 1964)

"Бібліотека буде змінюватись. Це дуже важливо, щоб у нашій бібліотечній справі перейшли до бібліотек, як до цивілізаційних центрів".



Христина Соловій

(українська співачка, 

композиторка, нар. 1993)

"Ерудована молодь – це ті, хто зможуть допомогти Україні стати сучасною, сильною та потужною нацією. А закриття бібліотек – це величезний крок назад. Ми маємо брати приклад із Заходу й перетворювати бібліотеки на культурні осередки ХХІ сторіччя: створювати з них освітні хаби, проводити лекції та заходи. Створювати з них сучасні стильні простори з кав’ярнею, WiFi, де можна не просто брати книги, а й спілкуватися та гарно проводити час з однодумцями.
Заохочення молоді до читання – це інвестиція у розширення її кругозору. Натомість ми просто закриваємо бібліотеки. Особливо болючою ця проблема є в невеликих селах, де немає книгарень та альтернатив для культурного проведення часу. Ми не можемо допустити щоб через жадібність певних людей Україна втратила стільки свого культурного та освітнього потенціалу". 




Микола Томенко

(український політик, нар. 1964)

"На сьогоднішній день бібліотека - це не лише сховище книг чи місце для читання, а поодинокий безплатний заклад для освіти, консультацій, проведення творчих вечорів та різного роду просвітницьких заходів. В цьому сенсі роль бібліотек є неоціненною". 

"Потрібно не закривати, а якнайшвидше забезпечити всі бібліотеки доступом до інтернету та комп’ютерами й залучити їхні колективи до навчання населення, особливо людей поважного віку, інструментами цифрової держави. Варто створити на базі бібліотек ще й соціальні центри допомоги та консультацій для громадян, особливо у сільській місцевості". 


Схожі публікації

Видатні сучасники про бібліотеку і бібліотекарів. 25 нових цитат 

Видатні сучасники про бібліотеку і бібліотекарів


Немає коментарів:

Дописати коментар