четвер, 9 січня 2020 р.

Видатні сучасники про бібліотеку і бібліотекарів



Вітаю вас, шановні колеги!


"Читання. Бібліотеки. Майбутнє", - саме так можна сформулювати тему, яка мені дуже цікава. Тому намагаюсь відслідковувати відповідні публікації в друкованих виданнях, а також в Інтернеті. Для пошуку, зберігання та поширення корисної інформації використовую онлайн-сервіси та соціальні мережі.


Великий попит у користувачів Інтернету мають тематичні цитати, афоризми, висловлювання. На сайті бібліотеки ДПТНЗ "Шосткинське ВПУ" збираю добірки висловлювань, зокрема про бібліотеку та про бібліотекарів. Для зручності матеріал розміщую в алфавіті авторів.


Але, якщо ознайомитися з добірками висловлювань на бібліотечну та книжкову тематику на будь-якому ресурсі в Інтернеті, або на паперовому носії, то можна помітити, що переважна їх більшість не звучить актуально сьогодні, бо належить до інших, вже минулих епох. 


Бібліотеки зараз переживають не найкращі часи, також у всьому світі існує проблема нечитання. Що ж говорять та пишуть про бібліотеку, бібліотечну професію наші видатні сучасники? Пропоную вашій увазі невеличку добірку. Сподіваюсь, що у неї буде продовження.




Карла Гейден 

(Директор Бібліотеки Конгресу США, нар. 1952)


"Бібліотеки є наріжним каменем демократії, де інформація безкоштовна і в рівній мірі доступна кожному. Люди схильні приймати це як належне, і вони не розуміють, що поставлено на карту, коли це наражається на ризик".


"(Бібліотекарі) є активістами, які займаються аспектом соціальної роботи в бібліотечній справі. Тепер ми борці за свободу..."


"У той час, коли наша громадськість стикається з викликом на декількох фронтах, ми повинні підтвердити свою прихильність ідеалу забезпечення рівного доступу (до інформації) для всіх, в будь-якому місці, в будь-який час і в будь-якому форматі ... Нарешті, прийнявши принцип рівного доступу, ми будемо стверджувати наші основні цінності, визнаючи реалії та забезпечуючи наше майбутнє".



Ніл Гейман 

(англійський письменник-фантаст, нар. 1960)


 лекції "Чому майбутнє залежить від бібліотек, читання та уяви?", 2012)


ібліотеки – це свобода. Свобода читати, свобода думок, свобода спілкування. Це освіта (що не є процесом, який зупиняється в день, коли ми закінчуємо школу або університет), це розваги, це створення безпечних просторів, а також доступ до інформації".


"Мене турбує, що у 21 столітті люди не знають, що таке бібліотеки і навіщо вони. Якщо ви сприймаєте бібліотеку як полицю із книгами, вона може здатися явищем старомодним та застарілим у світі, в якому більшість надрукованих книг існує в цифровому вигляді. Але міркуючи так, ви докорінно не розумієте суті бібліотек".


"Інформація має цінність, а правильна інформація має величезну цінність. [...] Ми потребуємо допомоги в керуванні цією інформацією, щоби знайти те, що нам справді потрібно".


"Бібліотека – це місце, яке є сховищем інформації, яке дає кожному громадянину рівний доступ до неї. [...] Це дружній простір. Це безпечне місце, притулок від світу. Це місце з бібліотекарями".


"Бібліотеки - це дійсно ворота в майбутнє. Так що дуже шкода, що по всьому світу ми бачимо, як місцева влада розглядає закриття бібліотек як легкий спосіб зберегти гроші, не розуміючи, що вони обкрадають майбутнє, щоб заплатити за сьогодні. Вони закривають ворота, які повинні бути відкриті".


"Ми зобов’язані підтримувати бібліотеки. Користуватися бібліотеками, заохочувати інших користуватися бібліотеками, протестувати проти закриття бібліотек. Якщо ви не цінуєте бібліотеки, то ви не цінуєте інформацію, або культуру, або мудрість. Ви приглушуєте голоси минулого і шкодите майбутньому".




Умберто Еко 

(італійський письменник, 1932-2016)


(З книги "Не сподівайтеся позбутися книжок", 2015)


"Архіви та бібліотеки — це холодильники, в яких ми зберігаємо пам'ять таким чином, щоби культурний простір не був засмічений усім цим гармидером, але і не відмовлявся би від нього. І в майбутньому, якщо серце накаже, ми завжди зможемо до них звернутися".





Жан-Клод Кар’єр 

(французький письменник, актор, нар. 1931)


(З книги "Не сподівайтеся позбутися книжок", 2015)


"Бібліотека не обов'язково складається з книжок, які ми читали чи збираємося читати — це справді варто уточнити. Це книжки, які ми можемо колись прочитати. Навіть якщо ніколи їх не прочитаємо".


"…немає нічого складнішого, ніж упорядкувати бібліотеку. Складніше хіба що впорядкувати світ".


"Бібліотека — це майже як компанія, гурт живих друзів, особистостей. В дні, коли вам трохи самотньо чи сумно, можна звернутися до книжок. Вони тут".




Гаррі Мартін 

(американський академік, нар. 1943)


"Бібліотека: місце, де можна знайти все, що вам потрібно, якщо ви знайдете людину, яка знає, де це знаходиться".




Брати Капранови 

(українскі видавці, письменники, нар. 1967)


""Більшість бібліотек погані", - говорять "оптимізатори". Згодні. Але це не привід їх закривати. Більшість людей - хворі, давайте оптимізуємо їхню кількість. Так це насправді звучить?".


"Погану бібліотеку можна перетворити на добру, якщо укомплектувати її та поставити притомного бібліотекаря. Закриття бібліотеки - це кінець. Закриту бібліотеку знову відкрити практично неможливо".


"Ми ж із вами розуміємо, що закривати будуть не великі міські бібліотеки, а філії, переважно сільські. Тому що більшість бібліотек в Україні - сільські. Ну а де, скажіть, потрібніші бібліотеки? У містах, де є книгарні, інтернет, університети, філармонії? Чи у селах, де є бібліотека та генделик. Тепер бібліотеку оптимізують. Залишиться тільки генделик".



"Бібліотеки – це єдиний наявний механізм для проведення культурної політики держави. Інших немає".




Схожі публікації:

Видатні сучасники про книгу та читання

Видатні сучасники про бібліотеку і бібліотекарів. 25 нових цитат


19 коментарів:

  1. Тетяно, супер!!! Дуже гарні цитати!!! Обов'язково скористуюсь Вашою інформацією, цитатами!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую, Людмило, за коментар!!! Я рада, що інформація сподобалася!!! Буде дуже добре, якщо вона вам стане в нагоді!!!

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую! Хороша підбірка, актуально як ніколи...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за відгук!!! Дуже приємно!!!

      Видалити
    2. Приємно і несподівано, така підтримка нам дуже потрібна. Ми, сільські бібліотекарі, будемо завжди боротися за збереження наших бібліотек, напрацювань, читачів.

      Видалити
    3. Дякую вам, Наталіє, за коментар. Тема збереження бібліотек мене дуже непокоїть. Повністю поділяю ваші погляди.

      Видалити
  4. Дуже важлива підбірка цитат. Як бібліотекар, погоджуюсь з усіма висловлюваннями. Дякую.

    ВідповістиВидалити
  5. Бібліотекарі - провідники між читачами і письменниками. Без бібліотек письменникам важко пропагувати свою творчість.

    ВідповістиВидалити
  6. Чудова стаття. Влучні і важливі вислови. Вдячна Вам, Таня!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Антоніно! Дуже приємно! Готую продовження публікації.

      Видалити
  7. Щиро дякую, ваш матеріал мені допоміг у роботі

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Олено, за коментар. Приємно, що публікація була для Вас корисною.

      Видалити
  8. Дуже цікава і корисна добірка висловловлювань. Дякую вам за вашу працю !

    ВідповістиВидалити